Ziraat EFT İşlemi | Ziraat EFT Nasıl Yaplır? EFT Saatleri ve Ücretleri

Ziraat Bankası EFT işlemi ile başka bir banka hesabına saniyeler içerisinde para gönderebilirsiniz.


Ziraat Bankası EFT(Elektronik Fon Transferi) işlemi ile bankalar arası para transferi işlemlerinizi son derece kolay bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Ziraat Bankası para transferi için kullanılan EFT yönteminin kullanılabilmesi adına tüketicilere birçok seçenek sunar. Bu seçeneklerden size göre kolay olanı tercih ederek, farklı bir banka hesabına para gönderebilirsiniz. EFT belirli limitler ile gerçekleşen ve günlük sınırları olan bir işlemdir.
 



Ziraat Bankası EFT işlemi için günlük olarak belirlenmiş limit 50 TL’dir ve kullanıcılar bu limit dahilinde tüm EFT işlemlerini kolaylıkla gerçekleştirebilirler. Bununla birlikte Ziraat EFT saatleri  içerisinde yapılan EFT’ler aynı gün içerisinde karşı banka hesabına geçerken, bu saatler dışında yapılan EFT’ler ise en yakın mesai saatleri içerisinde karşı banka hesabına geçer. Peki, EFT işlemi tam olarak nedir? Ziraat EFT nasıl yapılır?

Ziraat Bankası EFT Nedir?

Ziraat Bankası EFT Nedir?” sorusu hakkında merak içerisinde olan tüketiciler için bu işlemin bankalar arası para gönderme işlemi olarak nitelendirildiğini söylemek mümkündür.
 
Ziraat Bankası, hesabınızda bulunan bakiye içerisinden, karşı tarafa göndermek için belirlediğiniz tutarı cüzi bir ücret karşılığında, IBAN numarası veya hesap bilgileri verdiğiniz bir banka hesabına iletir. İşlem yapıldıktan sonra, karşı bankanın yoğunluğuna göre en geç yarım saat içerisinde para karşı hesaba iletilir. İşlem sırasında IBAN kontrolü ve isim-soyisim gibi detayların uyuşup uyuşmadığına bakılır. Eğer uyuşuyorsa EFT işlemi onaylanır ve ödeme karşı tarafa geçer. Eğer EFT bilgilerinde uyuşmazlık veya şüpheli hareket söz konusuysa işlem gerçekleşmez ve tutar tekrar Ziraat hesabınıza iade edilir.
 
Normal şartlarda IBAN numarası üzerinden gerçekleştirilen para transferi işlemleri, normal EFT limitlerine göre daha kısıtlı şekilde Kolay ve IBAN’sız FAST EFT seçeneğiyle de gönderilebilir. Üstelik FAST ile yapılan EFT’lerde zaman sınırı söz konusu değildir. Ziraat EFT işlemi için istediğiniz para gönderim kanalından yararlanmanız mümkündür. Genel olarak internet bankacılığı üzerinden EFT işlemleri saniyeler içerisinde gerçekleşir. EFT işlemleri hesapta yeteri kadar bakiyeniz varsa gerçekleşirken, hesapta yeteri kadar bakiyeniz olmaması durumunda ise KMH hesabınız tanımlıysa, KMH limitinden gerçekleşir. Harçlık avans bakiyesinin EFT işlemlerinde kullanılması mümkün değildir. Peki, Ziraat EFT nasıl yapılır?

Ziraat Bankası EFT Nasıl Yapılır?

Ziraat Bankası EFT nasıl yapılır?” sorusu, henüz bu konulara aşina olmayan her tüketicinin ortak sorularından biridir. EFT işlemi gerçekleştirmek adına öncelikle hangi kanalların kullanılabileceği hakkında bilgi sahibi olunmalıdır. Ziraat EFT işlemi yapmak için şu EFT yöntemlerini kullanabilmeniz mümkündür:
  • Ziraat İnternet Bankacılığı veya mobil uygulaması ile EFT,
  • Telefon Bankacılığı ile EFT,
  • ATM üzerinden EFT,
  • Ziraat Bankası şubeleri üzerinden EFT,
Ziraat Bankası hesabınızdaki bakiyenin tamamını veya belirli bir kısmını EFT ile başka banka hesabına göndermek istiyorsanız, yukarıda yer alan kanalları kullanabilirsiniz. Her EFT kanalının farklı şekilde uğraşları ve ücretleri vardır. Bu konuda en az maliyetli olan internet bankacılığı veya mobil uygulama üzerinden para gönderme seçeneğidir. En maliyetlisi ise şube seçeneğidir ve şubeler, göndereceğiniz tutara göre çok ciddi ücretler talep edebilmektedirler. Telefon bankacılığı veya ATM’ler üzerinden de yine internet bankacılığına göre son derece ciddi ücretlerle para transferi işlemi gerçekleştirmek mümkün olur. Peki, söz konusu kanallar üzerinden Ziraat EFT işlemi nasıl yapılır? Hangi detaylara dikkat edilmelidir?
 
Ziraat İnternet Bankacılığı veya mobil uygulama ile EFT İşlemi: İnternet bankacılığından veya mobil uygulamadan EFT yapmak için öncelikle TC kimlik numaranız ve şifrenizle hesabınıza giriş yapmanız gerekir. Ardından menüye gelerek; Para Transferleri> Başka Hesaba Havale/ EFT> Yeni Bir Alıcı veya Kayıtlı Alıcılar> IBAN, Hesap No veya QR ile EFT Türü Seçimi> EFT Bilgilerinin İlgili Alanlara Girilmesi> Gönderim Yapılacak Hesap Seçimi> Tutar Girişi> İşlem Onayı> SMS Onayı adımlarının izlenmesi gerekir. Bu adımların izlenmesi durumunda internet bankacılığından kolaylıkla para transferi işlemi gerçekleştirebilirsiniz.
 
Ziraat Telefon Bankacılığı ile EFT İşlemi: Ziraat EFT işlemleri için Ziraat Bankası müşteri hizmetlerinden de kolaylıkla yardım alınabilir. Bu konuda yapılması gereken, hemen 444 00 00 numaralı telefonun aranıp, sesli yanıt sisteminden 2(iki) tuşuna basılmasıdır. Bu tuş sayesinde direkt olarak “Bankacılık İşlemleri” menüsüne yönlendirilirsiniz. Ardından karşınıza çıkan sesli yanıt menüsünde tekrar 2(iki) tuşuna basarak, “Para Transferleri” menüsüne yönlendirilirsiniz. EFT yapmak için müşteri temsilcisine bağlanmanız gerekir, bu menüden müşteri temsilcisine bağlanmak için de 0(sıfır) tuşuna basmanız yeterlidir. Ardından müşteri temsilcisine bağlanarak, EFT yapmak istediğinizi dile getirmeli ve EFT için gerekli bilgileri müşteri temsilcisine vermelisiniz. EFT işleminiz bir miktar ücret karşılığında telefon bankacılığı üzerinden gerçekleşmiş olacaktır.
 
Ziraat Bankası Şubelerinden EFT İşlemi: Size en yakın Ziraat Bankası şubesine gidip, Gişe İşlemleri için sıra almalısınız. Sıra aldıktan sonra gişe görevlisine, başka bir banka hesabına EFT yapmak istediğinizi söylemelisiniz. Gişe görevlisi ise sizden kimliğinizi ve para göndermek istediğiniz hesabın bilgilerini talep edecektir. Bu bilgileri ilgili kişiye verdikten sonra ne kadar para göndermek istediğinizi söylemeniz ve tutarı görevliye iletmeniz yeterli olacaktır. Ciddi bir meblağ karşılığında para transferi işlemi gerçekleşir ve dakikalar sonra karşı banka hesabına gönderdiğiniz ücret aktarılır.
 
Ziraat ATM ile EFT İşlemi: Size en yakın Ziraat Bankası ATM’sine gidip, Ziraat ATM EFT işlemleri menüsünden para transferi işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. “Giriş” tuşuna basıp, ardından “Kartsız İşlemler” ve “Para Gönderme” adımlarını izlemeniz durumunda, para transferi için hem size ait hem de alıcı hesaba ait bazı bilgiler talep edilir. Bu bilgilerin ATM’de gerekli kutucuklara girilmesinin ardından ATM üzerinden EFT işleminiz gerçekleşmiş olur.

IBAN Numarasına Para Yatırma Ziraat

IBAN numarasına para yatırma Ziraat Bankası tarafından verilen EFT hizmetidir. Para göndermek istediğiniz hesabın IBAN numarasını ve hesap sahibinin adını soyadını biliyorsanız, hemen yukarıda belirtmiş olduğumuz kanallar ile EFT işlemi gerçekleştirebilirsiniz.
 
IBAN numarasına para yatırma Ziraat Bankası EFT kanalları kullanılarak rahatlıkla yapılabilir. Yukarıda yer alan kanallardan herhangi birini kullanarak gerçekleştirmiş olduğunuz para transferi işlemleri sayesinde dakikalar içerisinde göndermek istediğiniz parayı, belirttiğiniz IBAN numarasına gönderebilirsiniz. IBAN numarası ile para gönderme yerine FAST para gönderme yöntemini de kullanabilirsiniz. IBAN numarasına para gönderme işlemi için yukarıda yer alan EFT işlem şartları aynı şekilde geçerli olur. IBAN numarasına istinaden yapılan para transfer işleminin Ziraat EFT işlemlerinden herhangi bir farkı yoktur.
 

Ziraat Bankası EFT Ücretleri

Ziraat Bankası EFT ücretleri, yapmış olduğunuz EFT işlemleri sonucunda ne kadar ücret ödemeniz gerektiğini belirten ücretlerdir. EFT ücretlerinin gönderilen ücret dışında ödenmesi söz konusudur. Gönderdiğiniz tutar üzerinden EFT işlem ücreti ödenmez veya EFT işlem ücreti karşı taraftan kesilmez. Tüm EFT işlemlerinden direkt olarak para gönderen taraf sorumludur. Bu nedenle hesap bakiyesinin EFT işlem ücreti gözetilerek güncellenmesi veya para gönderme sırasında işlem ücretinin hesap edilerek gönderilmesi gerekir.
 
Ziraat Bankası EFT ücretleri mobil bankacılık ve internet bankacılığı için şu şekilde tüketicilerin karşısına çıkar:
  • 1000 TL altı EFT işlem ücreti, internet bankacılığı veya mobil bankacılık üzerinden 1.14 TL’dir.
  • 1000 TL üstü ve 50.000 TL altı EFT işlem ücreti, internet ve mobil bankacılık üzerinden 2.29 TL’dir.
  • 50.000 TL üstü EFT işlem ücreti, internet ve mobil bankacılık üzerinden 28.65 TL’dir.
     
Ziraat Bankası EFT ücretleri ATM için şu şekilde tüketicilerin karşısına çıkar:
  • 1000 TL altı ATM EFT işlem ücreti 2,29 TL’dir.
  • 1000 TL üstü ve 50.000 TL altı ATM EFT işlem ücreti 5.73 TL’dir.
  • 50.000 TL üstü ATM EFT işlem ücreti 57.30 TL’dir.
     
Ziraat Bankası EFT ücretleri banka şubesi ve telefon bankacılığı için şu şekilde tüketicilerin karşısına çıkar:
  • 1000 TL altı şube veya telefon bankacılığı işlem ücreti 5.73 TL’dir.
  • 1000 TL üstü ve 50.000 TL altı şube veya telefon bankacılığı işlem ücreti 11.46 TL’dir.
  • 50.000 TL üstü şube veya telefon bankacılığı işlem ücreti 114.60 TL’dir.

Ziraat EFT ile Havale Arasındaki Farklar

Ziraat EFT ile havale arasındaki farklar genel olarak havale ve EFT işlemlerini birbirleri ile karıştıran tüketiciler tarafından sıklıkla merak edilen konuların başında gelir. Öncelikle belirtmek isteriz ki Ziraat Bankası kanalları ile gerçekleştirdiğiniz havale ve EFT işlemleri birbirlerinden farklı işlemlerdir. Temelde ikisi de para göndermek için kullanılan işlemlerdir ve bu nedenle karıştırılmaları son derece doğaldır. İşlev olarak veya amaç olarak bu işlemlerin birbirlerinden ayrıldıkları söylenebilir.

Ziraat EFT işlemi bankalar arası para gönderme imkanı sağlayan bir işlemdir. Bu işlemin yapılabilmesi adına iki tüketicinin farklı banka hesaplarına sahip olması gerekir. Gönderici hesabın Ziraat Bankası, alıcı hesabın ise A Bankası gibi herhangi bir banka hesabı olması gerekir. Ziraat Havale işlemi ise Ziraat Bankası bünyesinde bulunan iki hesap arasında yapılan para transferi işlemidir. Hesap sahipleri farklıdır ancak hesaplar aynı bankadadır. Bu hesaplar arasında yapılan para transferi işlemi havale olarak tanımlanabilir. A kişisi ile B kişisi arasındaki para transferinin Ziraat Banka hesapları arasında gerçekleşmesi havale işlemi olarak nitelendirilir.
Kategori:
Etiket:

Diğer Makaleler