Ziraat hayvancılık kredileri, hayvancılık sektöründe üretim faaliyetleri gösteren işletmelerin veya bireylerin giderlerinin desteklenmesi adına uygun faiz oranlarıyla üreticilere sunulur. Gerek giderlerin karşılanması gerek üretim faaliyetlerinin büyüyebilmesi gerekse daha birçok nedenden ötürü başvurulabilecek hayvancılık kredileri, belgeli olarak hayvancılık sektöründe üretim faaliyetlerinde bulunan her işletmeye veya bireyin faydalanabileceği ürünlerdir. Bilindiği üzere özel bankalarda sektör ya da kimlik fark etmeksizin yüksek faiz oranları son dönemde gündemdeyken, Ziraat hayvancılık kredileri sayesinde üreticiler uygun faizlerle yüksek kredi maliyetlerine katlanmadan ve uygun geri ödeme seçenekleriyle bu kredi ürününü kullanabilirler.
Ziraat Hayvancılık Kredisi Nedir?
“
Ziraat hayvancılık kredisi nedir?” sorusunun daha çok kredinin kapsamı hakkında bilgi sahibi olunmak adına sorulduğu görülebilir. Hayvanların yetiştirilmesi adına yem, ilaç, veteriner, sigorta, makine, işletme kirası ve daha birçok gider kaleminin karşılanabilmesi veya üretim faaliyetlerinin büyüyebilmesi adına bu gider kalemlerinin daha iyi bir şekilde değerlendirilmesi gibi durumlar için Ziraat Bankası tarafından belgeli üreticilere verilen kredi ürüne
Ziraat hayvancılık kredisi denir.
Ziraat hayvancılık kredisi ürününün en önemli özelliklerinin başında uygun faiz oranları gelir. Özel bankalarda hayvancılık faaliyetleri için sunulan kredi ürünlerine başvurulduğu zaman, yüksek faiz oranları aynı zamanda yüksek ödeme yüküne yol açacaktır. Ziraat Bankası ise çiftçilerle veya üreticilerle bu konuda istişare ederek, üreticilerle birlikte ödeme seçenekleri için karar alır. Bununla birlikte özel bankalarda hayvancılık kredisi faiz oranları
%1,50 oranının üstlerindeyken, Ziraat Bankası hayvancılık kredilerinde işletme türüne ve işletme profiline göre
%1’in altında dahi kredi imkanı sağlayabilir.
Ziraat hayvancılık kredisi uygun faiz oranlarından yararlanabilmek adına sübvansiyonlu şartını karşılamanız şarttır. Bu şartı karşılamanız durumunda ise tüm hayvancılık kredilerinden rahatlıkla faydalanabilirsiniz. Elbette ki kredi şartları konusunda kredi sicilinizin da uygun olması gibi bir zorunluluk vardır. İstenen belgeleri tamamlamanız, şartları karşılıyor olmanız ve sistem tarafından kredibilitesi yüksek bir işletmeniz varsa, uygun maliyetli hayvancılık kredilerinden anında faydalanabilirsiniz.
Ziraat Hayvancılık Kredisi Başvurusu
Ziraat hayvancılık kredisi başvurusu diğer kredi türlerinden biraz daha farklıdır ve gerektirdiği belgelerin de farklı olduğu söylenebilir. İhtiyaç kredisi, konut kredisi veya diğer kredi türlerinde; SMS, telefon bankacılığı ve internet bankacılığı gibi kanallar üzerinden kolaylıkla başvuru yapılabilir. Ziraat Bankası hayvancılık kredisi ürünü ise biraz daha özel ve kısmi bir kesime hitap ettiği için başvuru işlemlerinin, özel evraklarla birlikte banka şubelerinden yapılması gerekir. Ziraat Bankası şubeleri, hayvancılık kredisi için en uygun başvuru kanalı olarak nitelendirilebilir.
Ziraat hayvancılık kredisi başvuru için ilk etapta nüfus cüzdanınızla birlikte herhangi bir Ziraat Bankası şubesine giderek, öncelikle kredi hakkında bilgi alabilir ve başvuru işlemleri için hangi bilgilerin gerektiğini anlayabilirsiniz. Başvuru işlemleri sırasında üretim faaliyetleriniz veya hayvancılık alanında hizmet üreten işletmeniz için en uygun kredi seçeneğinin hangisi olduğunu yapılan sistem sorgulamasının ardından öğrenebilirsiniz.
Ziraat Hayvancılık Kredisi Başvurusu İçin Gerekli Belgeler
Ziraat hayvancılık kredisi başvuru için gerekli belgeler için kredi türüne göre belgelerin farklı olduğu düşünülebilir. Bilindiği üzere
Ziraat hayvancılık kredileri kategorisi altında su ürünleri kredisi ve hayvansal üretim kredisi olmak üzere 2 farklı kredi türü vardır. Hayvansal üretim işletmeniz hangi kategoride yer alıyorsa olsun bu iki kategorinin de başvuru için gerektirdiği belgelerin birebir aynı olduğunu söylemek isteriz.
Ziraat hayvancılık kredisi başvuru için gerekli belgeler tüzel kişiler adına şu şekildedir:
- Ziraat Bankası tarafından size verilen başvuru formunun doldurulması ve bu formun dolu hali,
- Kredi başvurusu yapan kişinin pasaport, kimlik ya da sürücü belgesi gibi resmi evraklarından herhangi biri,
- Aylık gelir belgesi,
- Serbest meslek mensuplarının üyeliklerinin bulunduğu meslek kuruluşundan üyelik belgesinin fotokopisi,
- İşletmenizin faaliyetlerine göre sizden istenebilecek ekstra belgeler,
Ziraat hayvancılık kredisi başvuru için gerekli belgeler gerçek kişiler adına şu şekildedir:
- Başvuru yapan kişinin kimlik belgesi,
- ÇKS Belgesi,
- Tarımsal işletmesinin varlığının kanıtı olarak sunulabilecek belgeler, (tapu ya da kira belgesi gibi)
- Son üç yılı kapsayan bilanço ve gelir tablosu belgeleri,
- Kredi için verilebilecek teminatların belgeleri,
Yukarıda yer alan belgeleri ister tüzel başvurular ister bireysel başvurular için en uygun şekilde hazırlayarak, Ziraat Bankası şubesine gitmeniz durumunda, başvuru ve kredi onay işlemleriniz biraz daha hızlı ilerler. Bununla birlikte söz konusu belgeler olmadan başvuru yapmanız durumunda öncelikle bu belgeler isteneceği için kredi sürecinin biraz daha uzaması söz konusu olabilir.
Ziraat Hayvancılık Kredileri Faiz Oranları
Ziraat hayvancılık kredileri faiz oranları konusunda net bir oran vermek yerine ortalama bir faiz oranı vermek daha doğru olacaktır. Ziraat Bankası tarafından verilen
hayvancılık kredisi için ortalama faiz oranı %0,80-0,83 aralığındadır. Bu sadece ortalama bir oranken, faaliyet gösterilen sektöre göre oranlar farklılık göstermektedir. Kanatlı hayvan üretimi ile büyükbaş hayvan yetiştiriciliği gibi faaliyetlerde görev yapan üreticilerin faiz oranları farklıdır.
Faiz oranları sektöre göre değişim gösterirken, aynı zamanda işletmeye göre de farklılık gösterebilir. İşletmenin kredi sicili, faiz oranları hakkında en önemli bilgileri veren unsurların başında gelir. Banka tarafından işletmeye dair araştırma yapılır ve kredi sicili geçmişe dönük olarak incelenir. Mali tablolar ve kredi sicili doğrultusunda verilen karar neticesinde işletmeye özel bir faiz oranı sunulur. Bu nedenle aşağıda yer alan
Ziraat hayvancılık kredileri faiz oranları tablosu, tamamıyla ortalama faiz oranlarından oluşur. İşletmelere net olarak verilen verilecek faiz oranları değildir. Faiz oranları ise şu şekildedir:
Üretim Faaliyeti Alanı (Hayvancılık) |
Ortalama Kredi Faiz Oranı (%) |
Sütçü, etçi, kombine sığır yetiştiriciliği faaliyetleri |
Yıllık %8,50 Aylık %0,70 (%50 Faiz Desteği ile) |
Yaygın hayvansal üretim faaliyetleri |
Yıllık %8,50 Aylık %0,70 (%50 Faiz Desteği ile) |
Damızlık düve besiciliği |
Yıllık %4,25 Aylık %0,35 (%75 Faiz Desteği ile) |
Büyükbaş hayvan besiciliği |
Yıllık %8,50 Aylık %0,75 (%50 Faiz Desteği ile) |
Küçükbaş hayvancılık faaliyetleri |
Yıllık %4,25 Aylık %0,35 (%75 Faiz Desteği ile) |
Arıcılık |
Yıllık %8,50 Aylık %0,75 (%50 Faiz Desteği ile) |
Kanatlı hayvancılık sektörü |
Yıllık %8,50 Aylık %0,75 (%50 Faiz Desteği ile) |
Kanatlı hayvancılık damızlık üretimi faaliyetleri |
Yıllık %4,25 Aylık %0,35 (%75 Faiz Desteği ile) |
Su ürünleri hayvansal üretim faaliyetleri |
Yıllık %8,50 Aylık %0,70 (%50 Faiz Desteği ile) |
NOT: Kanatlı hayvancılık sektörü için tabloda yer alan faiz oranı işletme dönemi faiz oranı ve faiz desteğidir. Eğer yatırım dönemi için kredi talep edilirse,
%25 faiz desteği sağlanır,
yıllık ,75’lik faiz oranı sunulur ve
aylık faiz oranı da %1,06 olarak hesaplanır.
Ziraat Hayvancılık Kredisi Hesaplama
Ziraat hayvancılık kredisi hesaplama işlemi aslında kredinin ana detaylardan biri olan toplam maliyeti hakkında önceden bilgi sahibi olmanız anlamına gelir. Hesaplama işlemi için işletmenizin bankadan hangi faiz oranıyla kredi aldığı ve kredinin maksimum vade sayısı gibi detayların hesaplanması da büyük önem taşır. Bu veriler işletmeden işletmeye veya kişiden kişiye farklılık gösterebileceği için ortalama değerler üzerinden yapılan hesaplamalar, kredi ürününe başvuracak olan kişiler için büyük bir ön fikir kaynağı olacaktır.
Ziraat hayvancılık kredisi hesaplama işleminde yıllık faiz oranı ve 48 ay gibi ortalama vadeyle hesaplama yapmak, kredinin genel maliyetinin ne olacağı hakkında tüketiciler için önemli bir bilgi sunar. Tutarlara göre kredi hesaplamaları ise şu şekildedir:
- 50.000 TL tutarında Ziraat hayvancılık kredisi için aylık %0,83 faiz oranı ve 48 ay vade seçeneği ile aylık ödemesi 1.315,51 TL olan toplam maliyeti 63.144,70 TL olan bir krediye sahip olabilirsiniz.
- 100.000 TL tutarında kredi için aylık %0,83 faiz oranı ve 48 ay vade seçeneği ile aylık ödemesi 2.631,03 TL olan toplam maliyeti 126.289,36 TL olan bir krediye sahip olabilirsiniz.
- 200.000 TL tutarında hayvancılık kredisi için aylık %0,83 faiz oranı ve 48 ay vade seçeneği ile aylık ödemesi 5.262,05 TL olan toplam maliyeti 252.578,70 TL olan bir krediye sahip olabilirsiniz.
Ziraat hayvancılık kredisi hesaplama işlemi için ortalama kredi faiz oranı ve vade seçenekleri için yukarıda çıkan sonuçlar tahmini ve yaklaşık sonuçlar olarak görülmelidir. Genel kredi maliyetiniz ve aylık ödemeleriniz bu sonuçlarla aynı veya bu sonuçlara yakın olarak hesaplanır. İşletmenizin bankadan almış olduğu teklif hesaplama ya da kredi maliyetleri konusunda son derece büyük önem taşır.
Ziraat Hayvancılık Kredisi Hangi Hayvancılık Üretim Faaliyetleri İçin Verilir?
Ziraat hayvancılık kredisi belirli hayvancılık üretim faaliyetleri kapsamında olan üreticilere verilen bir kredi ürünüdür. Her sektör veya her üretim şekli için bu kredinin kullanılması söz konusu olmaz ancak Ziraat Bankası’na gidip, işletmenizin tam tanımını ve faaliyet alanını belirtmenizin ardından mutlaka kendiniz için uygun bir destekleme kredisiyle karşılaşırsınız. Hayvancılık kredisinin genel olarak kapsamış olduğu üretim faaliyetleri ise şu şekilde üreticilerin karşılarına çıkar:
- Damızlık ve düve yetiştiriciliği üretim faaliyetleri,
- Büyükbaş hayvan besiciliği faaliyetleri,
- Küçükbaş hayvan besiciliği faaliyetleri,
- Su ürünleri yani, suda yaşayan belli başlı hayvanların üretimi ya da yetiştirilmesi faaliyetleri,
Ziraat hayvancılık kredileri için uygun bir işletme olup olmadığınızı merak ediyorsanız, yukarıda yer alan maddelerdeki üretim faaliyetleri kapsamı içerisinde girmeniz gerekir. Aksi halde farklı kredi seçeneklerinden yararlanmanız söz konusu olabilir.
Ziraat Hayvancılık Kredisi Üst Limitleri
Ziraat hayvancılık kredisi üst limitleri, son derece büyük önem taşıyan ve işletmenin faaliyetlerine göre değişim gösteren limitlerdir. Üreticiler başvuru yapmadan önce mutlaka tablodan üretim faaliyetlerine göre en fazla ne kadar kredi alabileceklerini öğrenip, başvuru ve kredi planlamalarını yapmaları gerekir. Her işletmenin üretim faaliyetlerinde bulunduğu alanın gelir düzeyi farklı olabilir veya bu alanın genel ticari hacminin Türkiye ortalamasında belirli limitleri aşmadığı görülür. Bu nedenle Ziraat Bankası veya diğer
bankalar tarafından belirli kredi üst limitleri getirilerek hem bankanın hem de işletmelerim mali dengeleri sağlanır. Peki, hangi sektör veya hangi üretim alanı için en kadar üst limit belirtilmiştir?
Ziraat hayvancılık kredisi üst limitleri ise şu şekildedir:
Üretim Faaliyeti Alanı (Hayvancılık) |
Üretim Alanına Göre Kredi Üst Limitleri (TL) |
Sütçü, etçi, kombine sığır yetiştiriciliği faaliyetleri |
25.000.000 |
Yaygın hayvansal üretim faaliyetleri |
1.500.000 |
Damızlık düve besiciliği |
10.000.000 |
Büyükbaş hayvan besiciliği |
10.000.000 |
Küçükbaş hayvancılık faaliyetleri |
15.000.000 |
Arıcılık |
2.500.000 |
Kanatlı hayvancılık sektörü |
5.000.000 |
Kanatlı hayvancılık damızlık üretimi faaliyetleri |
10.000.000 |
Su ürünleri hayvansal üretim faaliyetleri |
10.000.000 |
Ziraat hayvancılık kredisi üst limitleri tabloda yer alan şekilde üreticilerin karşılarına çıkarken, her işletmeye veya üretici için aynı üst limitlerin geçerli olması söz konusu değildir. İşletmenin gelir-gider tablosuna göre veya kredi siciline göre işletmenin kullanabileceği kredi tutarı farklılık gösterebilir.
Ziraat Bankası 2 Yıl Ödemesiz Hayvan Kredisi Hesaplama
Ziraat bankası 2 yıl ödemesiz hayvan kredisi hesaplama işlemi ile besicilik faaliyetlerine başlamak isteyen girişimciler, kredi maliyetleri hakkında bilgi almak isterler. Hesaplama işleminin ardından da planlamalarını yapıp, girişimcilik yolunda ilk adımlarını atma eğiliminde olurlar. Önceki dönemlerde belirli bir süre ödemesi olmayan krediler mevcuttu ancak günümüzde bu tarz bir hayvancılık kredisi bulunmamaktadır.
Ziraat hayvancılık kredisi 2021 yılında yukarıda yer alan şekillerdedir ve 2 yıl ödemesiz gibi bir seçeneği olan kredi mevcut değildir. Özellikle sıfırdan başlanacak girişimlerde böyle bir destek söz konusu değilken, var olan bir işletmenin büyümesi adına Ziraat Bankası’ndan destek almak istiyorsanız,
2 yıl ödemesiz veya çeşitli seçeneklerde ödeme ertelemeli krediler için özel teklifler alabilirsiniz. Tek yapmanız evraklarınızla birlikte bankayla bir görüşme sağlamaktır.
Ziraat Bankası 7 Sene Vadeli Hayvancılık Kredisi
Ziraat Bankası 7 sene vadeli hayvancılık kredisi konusu da Ziraat Bankası’ndan hayvancılık alanında destek almak isteyen birçok girişimci veya üreticinin merak ettiği konulardan biridir. Üreticiler, 7 yıl vadesi olan ve böylelikle vade tutarları son derece düşük olan bir kredi alacaklarını düşünürler. Öncelikle belirtmek isteriz ki BDDK tarafından son dönemlerde uygulanan tedbir kararları neticesinde
7 yıl vadeli hayvancılık kredisi ihtimali tamamıyla ortadan kalkmıştır. Ziraat Bankası işletme için hayvancılık sektöründe en fazla 48 ay vade verebilir. Bu vade süresi ise tipik hayvancılık ve standart hayvancılık kredisi ürünlerinde geçerlidir. Farklı sektörlerde veya işletmenin aldığı desteğe göre bu vade seçeneği daha da artıp azalabilir.
Ziraat Bankası 7 sene vadeli hayvancılık kredisi 2021 yılında ne yazık ki mevcut olan bir kredi ürünü değildir. Az önce de belirttiğimiz üzere BDDK’nın tedbir kararları gereği böyle bir kredi olması da mümkün olmaz. Geçmiş dönemlerde bu tür bir söylentinin fazlasıyla üreticiler arasında dolandığı görülmüştür ancak kredi, tamamıyla 7 yıl vadeli bir kredi değildir. Kredinin 2 yıl ertelenmesi, 5 yılda da tamamıyla ödenmesi söz konusudur. 7 yıllık vade detayı bu kaynaktan üremiştir ancak bu kredi ürünün varlığının olmadığını söyleyebiliriz.