'Kara Para' Raporunda Türkiye Kaçıncı Sırada?

Kayıt dışı para miktarını ve paraların nasıl elde edildiğini raporlayan veriler bulunmaktadır.
29 Temmuz 2015 Çarşamba 18:37


Kayıt dışı para miktarı dünya genelinde 1 trilyon dolara ulaştı. 145 ülkenin incelendiği Küresel Finansal Dürüstlük Örgütü'nün raporuna göre, Türkiye'de yıllık ortalama 3,5 milyar dolarlık kara para dolaşımına imkan sağlanıyor.

TÜRKİYE 26'NCI SIRADA

Türkiye, en yüksek miktarda kara para dolaşımına imkan sağlayan 145 ülke arasında 26'ncı sırada yer aldı. Ayrıca BBC kanalındaki Valeria Perasso'nun haberinde de 2003-2012 yılları arasında toplanan veriler değerlendirilerek rapor halinde yayımlandı. Raporda dikkatleri çeken, Türkiye'nin özellikle 2007 yılı itibariyle kara para transferinde rol oynamaya başlamasıydı. GFI, Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu (IMF) istatistiklerini incelediğinde kara para transferlerinin yıllık bazda ortalama yüzde 10 artış gösterdiği kanaatine vardı.

PARALARIN ÇIKIŞ NOKTASI ASYA

Kara paraların çıkış noktası genellikle gelişmiş ülkeler olduğu orta çıktı. Özellikle Asya ülkeleri, şaibeli mali kaynakların çıkış noktası olarak kara para listesinde başı çekiyor. Son 10 yılda kaynağı belirsiz olarak kayda geçen paraların yüzde 40'ının Asya'dan çıktığı ifade ediliyor. Türkiye ve Rusya'yı da içinde barındıran, Gelişen Avrupa ülkeleri ise yüzde 21'lik payla listenin ikinci sırasında yer alıyor. Uzmanlar şaibeli para miktarının ülkelere etkisini ölçmek için milli gelire göre bakılması gerektiğini belirtiyor. Toplam kayıp para miktarı, küresel milli gelire oranla bakıldığında 3,9 seviyelerinde olduğu ortaya çıkıyor.

Şaibeli paraların hangi yöntemlerle elde edildiğini inceleyen Birleşmiş Milletler, birçok yasadışı yöntemin var olduğunu belirtiyor. Şaibeli paraların başlıca kaynağı ise uyuşturucu ticareti olarak kabul ediliyor. Kara para aklanması, paravan şirketler, hammadde ticareti, vergi kaçakçılığı da şaibeli finansal kaynakların elde edilme yöntemleri arasında bulunuyor. 

Kategori:

Diğer Haberler