Rusya'nın Ukrayna'yı karşı başlattığı topyekûn işgal girişimi ve Batı ülkelerinin Rusya'yı caydırmak için devreye aldığı yaptırımlar, özellikle doğalgaz fiyatlarında hiç görülmemiş artışları beraberinde getirdi.
Brent petrolün varil fiyatı 113 dolara ulaşırken süreçten en çok etkilenen ülke şuanda, AB üyesi ülke olan Hollanda oldu.
Merkezi Hollanda'da bulunan sanal doğal gaz ticaret noktası olan TTF’de gelecek ay için vadeli kontratların fiyatı yüzde 50'yi geçti. Yaşanan artış 194 Euro'yu buldu. Geçtiğimiz yılın şubat ayında 17 Euro civarında olan bu rakam, geçen yılın aralık ayında 166 Euro'ya kadar çıktı.
Yani 194 Euro'luk TFF ücreti, bin metreküp gazın fiyatının 2 bin 291 dolara kadar ulaşması demek.
Diğer yandan fiyatların artmasında Almanya'nın aldığı karar da etkili oldu. AB'nin lider ülke konumunda bulunan Almanya, Rusya'nın gazını Avrupa'ya taşıması planlanan Kuzey Akım 2 projesi için ruhsat sürecini dondurması ve bu projede çalışam firmaların iflas edeceği yönünde haberin gelmesi doğalgaz fiyatlarında ciddi artışların yaşanmasına neden oldu.
Öte yandan doğalgaz fiyatlarının bu denli artması Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı ve eski Devlet Başkanı Medvedev'in söylemiş olduğu sözleri hatırlattı. Medvedev, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı başlattığı işgal girişiminden sonra Almanya'nın Kuzey Akım projesi ile ilgili almış olduğu karardan sonra kişisel sosyal medya hesabı üzerinden, “Avrupalıların doğalgaza 2000 Euro ödeyeceği yeni dünyaya hoş geldiniz” ifadesini kullanmıştı.
DOĞALGAZ FİYATLARININ ARTMASI TÜRKİYE'Yİ ETKİLEYECEK Mİ?
Türkiye'nin dışardan boru hatları aracılığıyla aldığı doğalgaz daha çok petrol fiyatlarına endeksli. Fiyatlar da 3 ayda bir güncelleniyor. Bundan dolayı Avrupa'da yaşanan bir değişim uzun vadeli kontratları direkt etkilemiyor. Lakin Türkiye spot fiyatlarla da boru gazı ve sıvılaştırılmış doğalgaz alıyor. Bu fiyatların da Avrupa fiyatlarıyla birlikte çok hızla artması ön görülüyor.