Bank Asya'nın 122 Ortağı Kim?

Merak edilen Bank Asya'nın 122 ortağı.
06 Şubat 2015 Cuma 17:12


TMSF Bank Asya’nın yönetimine el koyduğu günden bu yana banka Türkiye’nin gündeminden düşmüyor. Bankanın mali tablosuna dair kamuoyuna sızan bilgiler geniş yankı bulmuştu. Türkiye şimdi de isimleri adeta sır gibi saklanan, Bank Asya’nın 122 imtiyazlı ortağına kilitlendi.

Bu 122 ortağın bu kadar merak edilmesinin nedeni Bank Asya’nın patronu yani sahibi olarak görünmelerine karşın kim olduklarının hiç kimse tarafından bilinmiyor ya da biliniyor ancak açıklanmıyor olması… Peki, bu 122 ortak kim ve isimleri neden gizli tutulmaya çalışılıyor?
Aslında Bank Asya’nın 185 imtiyazlı ortağı mevcut. Ancak bunlardan 122’sinin isimleri de dahil olmak üzere tüm bilgileri gizleniyor. Bilindiği gibi Bank Asya’nın yönetimine el konma gerekçeleri arasında ortaklık yapısının ve organizasyon şemasının şeffaf ve açık olmaması da bulunuyordu.  

Bank Asya’nın Gizemi 2012’de Başladı!

Bank Asya en son 2010 yılında bir liste açıklamıştı. Bu listede imtiyazlı ortak sayısı 310 olarak görülüyordu ve ortaklar arasında 5 kişinin soyadı ABD’de yaşamını sürdüren Fethullah Gülen ile aynı idi. Bu isimler Ali Gülen, İlhami Gülen, Mehmet Gülen, Sadık Gülen ve Yusuf Gülen’di. MİT krizinin yaşanmasının ardından imtiyazlı ortaklık sayısı 310’dan 185’e indi. 185 ortağın 122’sinin ismi Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu’ndan gizlenince bankanın yönetiminin TMSF’ye devredilmesi kaçınılmaz oldu.

Amaç Batık Kredilerin Gizlenmesi mi?

Aslında Bank Asya açıklaması gereken bilgileri kurulduğu günden bu yana her yıl açıklıyordu. Ancak takvimler 2012 yılını gösterdiğinde bazı bilgiler gizlenmeye başlandı. Hatta BDDK’ya dahi istenen bilgiler verilmiyordu. Gizlenen bu bilgiler arasında 122 imtiyazlı ortağın kim oldukları da var. Bu bilgilerin neden gizlendiğine dair de herhangi bir açıklama yapılmadı. Ancak kulislerde konuşulanlar, ortakların bilgilerinin gizlenmesinin bazı şirketlere verilen batık kredilerinin gizlenmek istenmesinden kaynaklandığı yönünde oluyor.




Konuya dair beklenen açıklama Başbakan Ahmet Davutoğlu’dan geldi. Başbakan Davutoğlu şöyle bir açıklama yaptı: “Bu bankada 185 üyenin bir kısmının da ismi bilinmesin diye biri söylüyorsa bunu tartışalım. Bu bir kuralsa bu kurala herkes uyacak. Geri kalan 122 isim bilinmiyorsa ortada şüpheli bir durum var demektir.”

Kategori:
Etiket:

Diğer Haberler