CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın yanıtlaması üzerine Meclis Başkanlığı’na bir soru önergesi sundu. Yarkadaş’a 28 Mayıs 2014’te tüketicileri korumaya yönelik olarak yürürlüğe giren banka masraf iadelerini ve bankaların bu iadelere göstermiş oldukları yaklaşımları sorguladı.
Barış Yarkadaşın soru önergesinde yer alan maddeler
- Tüketiciler Tüketici Hakem Heyeti Kararı gereği iade almaya hak kazandıkları bu masrafları bankalardan neden alamıyorlar?
- Tüketicileri zor durumda bırakan bankalar adına BDDK’ya yapılan şikâyetler dikkate alınacak mı, bu şikâyetler üzerine bankalara BDDK tarafından bir uyarı ve cezai işlem uygulaması yapılacak mı?
- Bankalar tüketicilerin elinde bulunan orijinal evraklara el koymaktadırlar. Geçmişte haksız yere tahsil ettikleri bu paraları yine birçok haksızlık yaparak geri ödemiyorlar. Bu ne kadar doğru bir tutumdur?
- Tüketici heyetlerinde bu konu ile ilgili banka şikâyetleri artık birikmiş durumdadır. Bu şikâyetlerin toplu olarak çözümlenmesi için bankaların 3 Ekim 2014 tarihinden önce hiçbir hukuk dayanağı olmayan ve buna rağmen almış oldukları haksız paraları bankaya giderek talep eden her müşteriye koşulsuz şartsız bir şekilde iade etmesi gerekir. Tüketicilerin mağduriyetini giderebilmek amacı ile bu paraların hemen ödenmesi için yasal bir düzenleme yapılmamasının sebebi nedir?
- Tüketici hakem heyetlerinin asıl görevi ‘Ayıplı Mal ve Hizmet’ ile ilgili şikyetleri çözüme kavuşturmaktır. Ancak bankalar ile ilgili bu uygulamadan sonra tüktetici heyetlerinde gereksiz bir yoğunluk ve aksaklık kendini göstermiştir. Bu iş tüketici heyetlerinden alınarak bankalar ile kısa sürede sonuca kavuşturulduğunda birimin kendi alnında daha hızlı ve etkili çözümler sunabileceği ve aynı zamanda ülkenin kaynak israfının önleneceği gerçeği görülmemekte midir?