Başbakan Yardımcısı Yılmaz, Fed'den Ani Bir Şok Beklemiyor

Fed'in faiz kararına ilişkin fikirleri sorulan başbakan yardımcısı Cevdet Yılmaz, ani bir şok beklenmemesi gerektiğini söyledi.
13 Eylül 2015 Pazar 09:36


Fed'in faiz kararına ilişkin fikirleri sorulan başbakan yardımcısı Cevdet Yılmaz, ani bir şok beklenmemesi gerektiğini söyledi. Yılmaz'a göre açıklamaların olası etkisi zaten gerçekleşti. Fed'in bir kaç gün içinde yapacağı toplantıdan çıkacak kararın faiz artırımı yönünde olmasının beklenip beklenmediği sorulan Yılmaz, bu konunun G20 toplantılarında da ele alınan bir konu olduğunu söyledi. Fed'in 2006'dan bu yana faiz arttırmadan genişleme politikası takip ettiğini ve bu dönemde artık normalleşme sürecine girdiğini belirten başbakan yardımcısı, sözlerine "Bunu ifade ediyorlar ama zamanını ve miktarını tam olarak hiç kimse kestiremiyor. G20 toplantılarından ve diğer açıklamalardan da şunu rahatlıkla ifade edebiliriz; başlar mı başlamaz mı kesin bir şey söylemek mümkün değil bu toplantıda ama bu yıl içinde ve gelecek yıl içerisinde bir hareketlilik olacağını görüyoruz. Bunun ani ve hızlı bir hareket olmayacağını Fed ifade ediyor. Yani ani ve hızlı bir hareket görmeyeceğiz, daha küçük düzeltmelerle diyelim, zamana yayılmış bir şekilde bu normalleşmenin olacağını görüyoruz. Dolayısıyla böyle çok ani bir şok, bir sürpriz beklememek gerekir." şeklinde devam etti.

Başbakan yardımcısı Yılmaz'a göre Fed'in olası hamlelerini piyasa içselleştirmiş durumda ve bu yüzden büyük ve ani bir şok dalgası olmayacak. Yılmaz ayrıca Çin'deki devalüasyon hakkında da yorumlarda bulundu. Çin'in en önemli konulardan birinin altını çizen başbakan yardımcısı, Çin'in küresel ekonomi açısından daha önemli hale geldiğini de vurgulayarak, Çin'de eskisi gibi yüzde onlardan değil 6,5-7 gibi rakamlardan bahsedilmesi gibi değişimlerin işaret ettiği büyük farklılıkları anlattı. Daha sonra sözlerine ise "Küresel piyasalarda 'daha da düşer mi' şeklinde bir endişe var. 'Acaba Çin daha da düşük bir büyümeye doğru gider mi ve bunun küresel ekonomiye etkileri olur mu?' şeklinde bir endişe var. Son G20 toplantılarında en azından bütün dünya şunu duydu, Çinli otoritelerden hem içeride hem dışarıda... Burada yüzde 7 civarında bir büyümenin orta vadede sürdürülebilir olduğunu Çin otoriteleri ortaya koyuyorlar. Bu konuda dünyayı daha teskin ettiklerini ifade edebilirim. Yani orta vadede daha fazla bir düşüş olmayacak. Çin yüzde 7 civarında bir büyümeyi sağlayacak önümüzdeki 4-5 yıllık bir perspektifle baktığımız zaman." dedi.




Çin'deki daralmanın özellikle Asya ülkelerini etkileyebileceğini ifade eden Yılmaz, Türkiye'nin bu anlamda çok da risk altında olmadığını söyledi. Cevdet Yılmaz son olarak dünya genelinde bir yatırım eksikliğinden bahsederek şu sözleri sarf etti: "Trilyonlarca dolar aslında altyapı yatırımına dünyanın ihtiyacı var. Henüz bu ihtiyaç karşılanabilmiş değil. Bir taraftan dünyada bir finansman var, para buharlaşıp gitmedi bir yerlere, paralar duruyor dünyada, ama bu yeterince yatırıma dönüşmüyor. Buralarda daha kaliteli projeler hazırlama, bilginin daha şeffaf bir şekilde yayılması, yeni bir takım finansman modelleri ve bu çerçevede İslami finans da G20 çerçevesinde ele alınan konulardan bir tanesi oldu. Bu konuda IMF ve Dünya Bankasının çalışmaları var, onlar gündeme geldi. Önümüzdeki dönemde özellikle uzun vadeli altyapı yatırımların finansmanı için varlık bazlı finansman, İslami finansman gibi konular da yine G20'nin gündemindeydi."

Kategori:
Etiket:

Diğer Haberler