Çevresel Kaygılar ve Yapısal Zorluklar Tarımsal Gıda Sektörünü Nasıl Etkileyecek?

Çevresel kaygılar ve yapısal zorluklar konusuyla bağlantılı olarak ticari alacak sigortası konusunda bilgilendirici bir içerik.
29 Agustos 2023 Salı 14:37


Küresel ekonomi, hala enerji krizinin etkileri altında ve sıkılaştırıcı para politikalarının etkisini de henüz tam olarak hissedebilmiş değil. Gaz arzı, yüksek elektrik,tahıl koridoru anlaşması ve gıda fiyatlarına yönelik devam eden belirsizlik hali, tüketici hissiyatı ve iş beklentileri üzerinde baskı yaratıyor. Böylelikle para politikasındaki sıkılaşmanın ekonomik faaliyet ve istihdam üzerindeki kümülatif etkisi devam etmekle birlikte, 2023 ve 2024'te ılımlı bir küresel büyüme bekleniyor.

Mevcut enerji ve gıda krizine yönelik gelişen politika tepkisi, tarımsal gıda sektörünü de direkt etkileyerek, sektörü domine eden çevresel kaygılar ve düzenlemelerle birlikte kırılmalar yaratıyor. Üreticiler mevcut ve olası risklerden korunmak, ticarette karlılıklarını sürdürmek ve güvenle büyümek için ticari alacak sigortası gibi etkin finansal çözümler arayışına giriyorlar.

Yapısal Düzenlemeler ve Olumsuz Hava Koşulları,
Türk Tarımı İçin Tehdit Oluşturuyor!

Ukrayna'daki savaşın belirsizliği nedeniyle Rusya'nın Avrupa'ya doğalgaz akışını kesmesi, enerji krizini derinleştirerek büyük ekonomileri sarstı ve ekonomik görünüm bakımından olumsuz bir tablo yarattı. Avrupa'nın enerjide kendi kendine yetmeye  çalıştığı doğru olsa da enerji krizindeki bu derinleşme ülkelerin ekonomilerindeki büyüme sürecini yavaşlattı.




Bu durumun bir sonucu olarak gübre fiyatları yüksek seyretti ve tarımsal gıda fiyatlarını etkileyerek sektörde yüksek seviyelerde tutulmalar gerçekleşti. Küresel ekonomideki gergin tablo, Türk tarım üreticileri için de son derece zorlu finansman koşulları yarattı. Üstelik Türk lirasında yaşanan değer kaybı nedeniyle çok daha çetin ekonomik koşullarla sınanan Türk tarım üreticileri, girdi maliyetlerini azaltmanın yollarını aramaya başladı. Zamlarla birlikte enerji maliyetlerindeki artışlar, tarımsal üretimden lojistik ve depolama süreçlerine kadar birçok aşamada fiyatları etkiledi ve bu da gıda enflasyonunu önlenemez biçimde artırdı.

Öte yandan, iklimsel değişimler nedeniyle Türkiye’de tarımsal gıda sektörünün, kuraklık, sel veya aşırı sıcaklıklar gibi hava şartları kaynaklı risklerle tehdit altında olduğunu görüyoruz. Türk çiftçileri dengesiz hava koşullarından dolayı mahsul verimliliğini kaybediyor, bu nedenle de karlılıklarını koruyamayarak gerek iç ticaret hacimlerinde gerekse de ihracatlarında küçülme kararı alıyor. Üstelik 2023 yılında yaşanan ekstrem yaz koşulları, Doğu ve İç Anadolu bölgesindeki su kıtlığı ihtimali, sel ve dolu yağışı gibi nedenler, Türk üreticiler açısından tehlike sinyallerini çaldırıyor. Yetersiz sulama altyapısı ve verimsiz su yönetimi uygulamaları nedeniyle Türkiye'de tarımsal sürdürülebilir üretkenliğin zarar görmesi muhtemel.   

Tarımsal Gıda Sektöründe Güvenli Ticaret Nasıl Yapılır?

Haziran 2023 itibarıyla tarımsal gıda sektöründe aylık temelde ihracat, geçen yıl aynı döneme kıyasla yüzde 14,73 düşüşle 1,82 milyar dolara, ithalat ise yüzde 8,11 azalarak 1,64 milyar dolara geriledi. Küresel piyasadaki koşullar ve çevresel faktörler nedeniyle istikrarlı verimliliği yitirmeye başlayan sektör, ihracatta daralma yaşamaya başladı. Türk ekonomisinde yaşanan enflasyon dalgası ve yapısal sorunlar gibi sektörde kilit role sahip belirleyici faktörler, sektördeki ihracat hacminde küçülmeye neden oldu.

Üstelik sektör çeşitli risklerle tehdit altındayken, yurt içi ve ihracatta güvenilir alıcı bulmak ve iflas gibi şirket alacaklarını tehlikeye sokan durumlarla mücadele etmekte  profesyonel çözümlere ihtiyaç duymaktadır. Risksiz ticaret yapmak ve güvenli bir şekilde ihracat hacmini büyütmek için üreticiler ticari alacak sigortası çözümüne başvurmaktadır. Organik ve çevre dostu ürünlere olan talebin yanı sıra sürdürülebilir tarım uygulamalarına bağlılığın da Türk tarımsal gıda işletmelerini yeni yatırımlar yapmaya itmesi, finansman kaynaklarındaki akışın kesintisiz bir şekilde yapılması gerekliliğini zorunlu kılıyor. Bu nedenle şirketler için hayati bir önem taşıyan alacakların garanti altında olması büyük  önem taşıyor. 

“Ticari alacak sigortası nedir ve nasıl yapılır?”, “Ticari Alacak Sigortası’nın faydaları neledir?” gibi soruların yanıtlarını bulmak için yazının devamını okuyarak ticari alacak sigortasını 360 derece keşfedin.



Ticarette Güvenli Büyüme İçin Ticari Alacak Sigortası

2023 yılında küresel çapta iflasların yüzde 19 artması beklenirken şirketlerin geleceği için önem taşıyan konuların başında da etkili risk yönetimi, güvenli ticaret ve doğru nakit akışı geliyor. Üstelik 2022'yi etkisi altına alan ekonomik zorluklar küresel ölçekte 2023'te de devam ediyor. Karlılığı etkileyebilecek kur dalgalanmaları, ödememe riskleri, alacak vadelerindeki artış ve dövizdeki hareketlilik sektörler için hassas riskler oluşturuyor.

Şirketler, gelecek planları adına ticaret süreçlerini hasarsız atlatmak istiyorlarsa risklerini doğru yönetmeliler. Yerel pazarda ve ihracatta önemli bir paya sahip olan tarımsal gıda sektörü üreticileri için de güvenli büyümenin anahtarı haline gelen ticari alacak sigortası, şirketlerin akıbetleri için kritik bir değer niteliği taşıyor.

Siz de güvenli ticaret yaparak iç ve dış pazarda büyümeyi hedefliyor, 2023 yılında ticaretinizi en az riskle yapmak istiyorsanız Allianz Trade’in şirketlerin “hayat sigortası” olarak adlandırılan ticari alacak sigortası hizmetiyle ilgili detayları yazının devamında bulabilirsiniz.

Ticari Alacak Sigortası Nedir?

Ticari alacak sigortası, ticari borçların ödenmemesi durumunda şirketlerin nakit akışını korumak için alacaklarını güvence altına alan bir sistemdir. Ticari bir alacağın ödenmemesine bağlı olarak ortaya çıkabilecek kayıpları tazmin eden alacak sigortasının nihai hedefi, ticari faaliyetleri büyük ölçekli kayıplardan korumak veya kayıpları en aza indirmektir.

Kısaca, üç fonksiyonlu bir ürün olan alacak sigortası; alacağı güvence altına alır, riski önceden öngörüp önlemeye çalışır ve riskin gerçekleşmesi durumunda örneğin iflas eden ya da temerrüde düşen müşteriler olduğunda tazminat ödeyerek işletmelere şüpheli alacak olan bir tutarı sermaye olarak sağlar. Ticari alacaklarını sigortalayan şirketler, mevcut müşterileri ile güvenle ticaret yapmalarının yanı sıra, yeni pazarlara açılırken Allianz Trade’i referans ve yol gösterici olarak bir iş ortağı olarak yanlarına alır. Böylece, firmaların kredibilite değerlendirmesi, faturaların ödenmeme riskini bertaraf etme ve olası hasarlarda Allianz Trade’in tahsilat ve yasal takip deneyimi ile iş birliği fırsatına da kavuşur.

Allianz Trade, tüm bunların yanı sıra dünyanın dört bir yanında bulunan yurt dışı ofisleri aracılığı ile alıcı hangi ülkede olursa olsun, müşterilerinin hukuki ve bürokratik süreçlerini yürütür ve müşterilerini hiçbir koşulda yalnız bırakmaz. Küçük, orta, büyük ölçekli, her sektörden firmaların yurt içi ve yurt dışı pazarlarda güvenle ticaret yapmalarını sağlar. Alacak tahsilatı konusundaki yetkinliği ve hizmet ağıyla Allianz Trade ticari alacak sigortası sizi iş yaptığınız her alanda bir adım öne çıkarır. 83 milyondan fazla şirketin finansal takibini gerçekleştiren, 62 binden fazla müşteriden gelen günlük 22 bin limit talebine cevap veren Allianz Trade, Risk Veri Tabanı ve teknolojik altyapısı ile desteklenen güçlü erken uyarı sistemi sayesinde daha iyi bir risk yönetimi yapar.

İşinizi büyütürken alacaklarınızı yönetmeye ayırdığınız zamanı azaltmak ve şirketinizin geleceğine odaklanmak istiyorsanız alacak sigortasının sunduğu avantajlardan faydalanabilirsiniz. Siz de Allianz Trade’in bilgi birikimiyle yeni pazarlara açılıp yeni alıcılarla ticari anlaşmalar yapabilirsiniz. Alacak sigortası sayesinde yurt içi ve yurt dışı pazarlarda açık hesapla satış yapabilir, yoğun rekabette adımlarınızı güvenle atabilirsiniz.

Ticari Alacak Sigortası Nasıl Yapılır?

Açık hesap vadeli satışlardan doğan teminatsız alacaklarınızı ticari alacak sigortasıyla güvence altına almak için alanında dünya lideri olan Allianz Trade’i tercih edebilirsiniz. Şimdi Allianz Trade’in web sitesi üzerinden hızlı başvuru formunu doldurabilir ya da satış ekibi ile iletişime geçerek ticari alacak sigortasıyla ilgili bilgi alabilirsiniz. Web sitesinden yapacağınız başvuruya özel, 15 alıcınızın ücretsiz kredibilite analizi fırsatına erişebilirsiniz!

Kategori:
Etiket:

Diğer Haberler