Kredi Derecelendirme Kuruluşları Türk Ekonomisini Anlayamıyor

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci kredi derecelendirme kuruluşlarının yorumlarının, Türkiye'yi anlayan ve Türk ekonomisinin detaylarını bilen yorumlar olmadığını savundu.
28 Mart 2014 Cuma 02:36


Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının Türk şirketleri ve bankalarını izleyeceğini bildirmesiyle ilgili, bu kuruluşların yorumlarının, Türkiye'yi anlayan ve Türk ekonomisinin detaylarını bilen yorumlar olmadığını savundu.

Zeybekçi, 3. Sanayi'de esnafla buluşmasının ardından gazetecilerin sorularını cevapladı. "Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının Türk şirketleri ve bankalarını izleyeceğini bildirilmesi" hakkında değerlendirilmesi sorulan Zeybekçi, "Bu kuruluşlar, dünyayı, ekonomiyi bu kadar iyi bilenler ve global ekonomiyi bu kadar iyi okuyabilenler, 'Türkiye'ye gelince mi bu işi bilemiyorlar?' diye sorular akla gelebilir" dedi. Ayrıca uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarından Moody's'i işaret ederek, "Türkiye'de şirketleri kırılgan görenler, Türk şirketlerinin döviz bazında borçlu olmasından dolayı bu kırılganlığı dile getirmeye çalışıyorlar" diye konuştu.

“Türk Ekonomisinin Detaylarını Bilen Yorumlar Değil”

Uluslar arası kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye ve Türk ekonomisi hakkında çok sık yorumlar yapıyor olması da Bakan Zeybekçi’nin gündeminde yer aldı. Zeybekçi konuya dair şu açıklamalarda bulundu: "Bu kuruluşların yorumları, Türkiye'yi anlayan ve Türk ekonomisinin detaylarını bilen yorumlar değil. Türklerin döviz bazındaki borçlarının, yurt dışındaki rezervlerinin detaylarını bilmiyorlar. Türk şirketlerinin birçoğunun yurt dışında kendilerine ait olan, yurt dışında temin ettikleri kredilerin karşılığını gösterdikleri yerlerde kendi öz varlıkları da var. Bunlar hepimizin bildiği gerçekler ama maalesef bir yabancının anlaması o kadar da kolay olmuyor. Bu genelde ölçümlere girmez. Bu da Türk şirketlerini sanki yeterli teminat ve karşılığı göstermeden kredi almış gibi gösterir. Bu yanıltıyor. Onun için ben Türk şirketlerinin, Türkiye'deki döviz bazında borçlanmış olan şirketlerin bu alanda bir tehlikelerinin olduğuna, bir risklerinin olduğuna inanmıyorum. Kaldı ki Türkiye'nin şu anda kısa vadeli döviz yükümlülükleri ile ilgili şirketlerin ellerinde bir yıl içinde yapacak oldukları ödemelere yetecek kadar döviz varlıklarının olduğunu biliyoruz. Aynı zamanda da bankalarımızın yurt dışından temin ettikleri döviz bazındaki kredilerin de geri ödemelerinde hiçbir zorluk yaşanmayacağını rezervlerinden biliyoruz."




Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, konuşması esnasında bir de kıyaslama yaptı. Zeybekçi, Türk bankalarının sermaye yeterlilik oranlarının AB üyesi 28 ülkenin 21'inden daha iyi olduğunu ifade ederek, "Maastricht kriterleri itibarıyla baktığımız zaman sermaye yeterlilik oranları, yüzde 7-8 civarında olması gerekirken Türk bankalarının şu andaki haliyle bile bu oran yüzde 14-15'ler civarında. Onun için ben bu yapılan yorumları direkt kağıt üzerinden okunduğu şekliyle yapılmasının Türkiye'nin gerçekleriyle pek uymadığını düşünüyorum" dedi.


Kategori:
Etiket:

Diğer Haberler