Ekonomist Emre Alkin: 2020 kayıp yılı, toparlamamız 16-17 ay sürer

Ekonomist Emre Alkin, Radyo Trafik canlı yayınına katıldı. Alkin, katıldığı radyo programında koronavirüs pandemisinin 2020 yılında çok büyük kayıplara neden olacağını söyledi.
10 Nisan 2020 Cuma 12:49


Alkin'e göre, koronavirüs pandemisinden dolayı Dünyada ve Türkiye'de kapital düzende ve ekonomik modellerde değişiklik olacak. Emre Alkin, 2020 yılı için de "2020 yılını tamamen unutalım! Kayıp yılın gerçek karşılığı 2020." ifadelerini kullandı.

Alkin, 2020 yılına büyük umutlarla girildiğini, Türkiye'nin de büyüme rakamlarının iddialı olduğunu söylerek, "Bir anda virüs orta çıktı. Ve şuan tam anlamıyla panik halindeyiz. Herkes bütün satın alma kararlarını sene başındaki o güzel havaya göre yapmıştı, şimdi bir anda baktığımızda bilançoların en aşağı yüzde 30 küçüldüğü, kardan vazgeçip başımızı suyun üstünde tutalım da yeter denilen bir yere geldik" dedi.

2020 yılını tamamen unutalım

Canlı radyo programında konuşan Ekonomist Emre Alkin, 2020 yılının kayıp yılı olacağını söylerek, "2020 yılını tamamen unutalım! Kayıp yılın gerçek karşılığı 2020. 2021 yılında 2020 yılına oranda çok daha sert yükselişler olacak piyasalarda ve büyüme hızlarında. Fakat bunun rehavetine de kapılmamak lazım çünkü 2020 berbat olduğu için 2021 güzel gözükecek. 2020 yılı 2022’ye ertelenmiş oldu. Yani bizim kendimizi buradan toparlamamız bir 16-17 ay sürer" ifadelerini kullandı.

Kapitalizm çatırdadı

Ekonomist Emre Alkin, Merkez bankalarının fonksiyonlarını yitirdiğini, tek fonksiyonunun faiz kaldığı ifade etti. Alkin sözlerine şöyle devam etti: "Kapitalizmin en önemli kalelerinin işlevleri kalmamış. Bir kere fırsat eşitliğini sağlayamamış gelir adaletsizliğini çözememiş.




Hal böyleyken, 1- Dünyanın en büyük şirketlerinin bir kolonizasyon faaliyetiyle karşı karşıya kalabiliriz. Yani şu anki yaşanan durum nedeniyle birçok orta ölçekli şirket dökülecek. Büyük şirketler özellikle de teknoloji şirketleri diyecek ki bak gördünüz mü bana mecbur kaldınız diyecek. Devletlerden de büyük olan bu şirketler gelecekler ve bir kolonizasyon faaliyeti yapacaklar bir kere buna hazır olalım. 2 - Devlet vatandaşa şunu diyebilir: “Kardeşim senin istihdam sıkıntın mı var?

Merak etme herkesin işi olacak, senin bir tek ilgileneceğin şey şu kadar saat çalışacaksın bütün faaliyetleri ben yapacağım” diyebilir. Mecburi kamulaştırmalardan sonra bir devlet kapitalizmi başlayabilir. Bazı ülkelerde zaten bunun hafif hafif sinyallerini görüyoruz. Dünya bir taraftan küresel şirketlerin kolonizasyonu altında yola devam ederken diğer taraftan da devlet kapitalizmi denen şeyin ortaya çıkmasına şahit olacağız gibi geliyor bana."

Kategori:
Etiket:

Diğer Haberler