Konut sahibi olanların gündeminde bugünlerde emlak vergisi var! Belediyelerin yaptığı bazı yanlışlıklar, emlak vergileriyle ilgili yapılan yeni düzenlemeler ile bir araya gelince ortaya yanlış hesaplanan emlak vergileri çıktı.
Fazla Ödemeler Geri Alınabilir
Bu hatalar nedeni ile emlak vergisini olduğundan daha yüksek bir rakam ile ödemiş olanlar fazla ödemelerini ispatlar ise bu miktarı geri alabilecekler. Peki, bu hataların kaynağı ne? Belediyeler Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan tüzüğü dikkate almadan hangi binaların lüks hangilerinin ise 1. sınıf, 2. sınıf ya da 3. sınıf olduğuna karar veriyor. İşte bu durum da emlak vergilerinin daha yüksek ödenmesini beraberinde getirebiliyor.
1982 yılında Maliye Bakanlığı tarafından bina inşaat maliyetleri hesaplanırken binaların yaşına göre aşınma payının düşülmesinin gerektiğine dair bir düzenleme de yapılması ve diğer yandan hangi durumlara ve hangi oranlarda aşınma payının hesaplandığını da belirtmişti. Emlak vergisine yönelik şikayetler üzerine bu cetvel Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından “aşınma paylarına ilişkin oranları gösteren cetvel" adı altında internet sitesinde yayımladı.
Emlak Vergisi Aşınma Payına Göre Azalabiliyor
Gelir İdaresi'nin cetveli yayımlama nedeni ise mağdur vatandaşlar başta olmak üzere pek çok belediyenin aşınma payından haberdar olmaması. Bu durumu dikkate almayan belediyeler emlak vergisini hesaplarken bina inşaat maliyetlerinden aşınma payını düşmeden hesap yaparak bunu vatandaşlara bildiriyor. Yanlış hesaplama miktarı ise azımsanacak kadar değil. Binanın yaşına göre betonarme karkas binalarda yüzde 4'ten yüzde 60'a kadar çıkıyor. Yığma kagir, ahşap ve kerpiç binalarda bu oranlar daha da yükseliyor. Ancak Türkiye'de binalar genellikle betonarme karkas. Örneğin 16 yıllık bir betonarme binada bir konuta sahipseniz yüzde 20 aşınma payı emlak vergisinin bir ayağını oluşturan bina inşaat maliyetlerinden düşülecek. Böylece emlak vergisi de yaklaşık yüzde 10 oranında azalmakta.