Esnafa kredi yapılandırması müjdesi

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, esnaf ve sanatkarların, Kredi ve Kefalet Kooperatifleri aracılığıyla kullandıkları krediler hakkında yapılandırma müjdesi verdi
15 Temmuz 2020 Çarşamba 15:00


Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, ekonominin temel direklerinin esnaf ve sanatkarlar olduğu dile getirdi. Bu kapsamda yapılan istişare toplantılarında esnafların taleplerinin her zaman ön planda tutulduğunu belirtirken, esnaflar için ekonomik anlamda her türlü kolaylığı sağlamak adına büyük bir çaba gösterdiklerini ifade etti.

Bugüne dek esnaf ve sanatkarlara Kredi ve Kefalet Kooperatifleri aracılğıyla Halkbank üzerinden düşük faizli birçok kredi seçeneği sunduklarını ifade eden Pekcan, bunun yanı sıra 1.7 milyon esnaf ve sanatkarın kredi kullandığını da belirtti. Özellikle pandemi süreci içerisinde esnaf ve sanatkarların zarar görmemesi adına "Ekonomik İstikrar Kalkanı" paketi kapsamında birçok kredi ve destek paketinin kullandırıldığını ifade eden Pekcan, Halkbank'ın çıkarmış olduğu paketlere de değindi. Halkbank'ın, "İşletme Kredisi", "Esnaf Destek Paketi" ve "Esnaf Kredi Kartı" gibi uygulamaları devreye soktuğunu belirten Pekcan, söz konusu kredi paketlerinin geri ödemelerinin ise faizsiz olarak 3 ay boyunca ertelendiğini söyledi.




Pandeminin etksini göstermesiyle birlikte esnafların ekonomik durumlarının çok daha yakından takip edildiğini söyleyen Pekcan, bu süreçte ise Kredi ve Kefalet Kooperatifleri ortaklarında kredisi olan esnaf ve sanatkarların, borçlarının takibe düştüğünün farkında olduklarını belirtti. Bu konuda gelen talep kapsamında, yapılan çalışmalar sonucunda Kredi ve Kefalet Kooperatifleri'ne takipli borcu olan esnafların borçlarının yapılandırılacağını belirtti.

Yapılandırma nasıl yapılacak?

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan kredi yapılandırması hakkındaki açıklamada, 30 Haziran 2020 tarihinden önce kredisi takibe düşmüş olan esnaf ve sanatkarların Kredi ve Kefalet Kooperatiflerine yazılı olarak başvurmaları gerektiğini belirtti. 

Söz konusu yapılandırma sayesinde borçlu bulunan esnaf ve kefillerin toplamda 220 bin kişiyi bulduğunu ve gecikmiş borçlarının 2 milyar liraya ulaştığını belirten Pekcan, bu borçta yapılandırmayla birlikte iyi bir iyileştirme sağlanacağını ve 322 milyon TL'lik gecikme faizinin de söz konusu yapılandırma ile birlikte düşürülebileceğini söyledi. Ayrıca bu düzenlemenin esnaf ve sanatkarlara büyük bir rahatlama getireceğini belirten Pekcan, söz konusu düzenlemenin esnaf ve sanatkar camiasına hayırlı olması temennisinde bulundu.

Kategori:
Etiket:

Diğer Haberler