Ev Almak Öncelikli Tasarruf Nedeni

Tasarrufu olmayan ve ilerki dönemde tasarruf planlamayanların oranı bir önceki anket dönemindeki yüzde 60.9 seviyesinden yüzde 63.8 seviyesine yükselerek tarihinin en yüksek seviyesine ulaştı.
09 Şubat 2014 Pazar 12:29


ING Bank iki yılı aşkı süredir ülkemizdeki tasarruf eğilimlerini araştırıyor. Ülke ekonomisi ile yakından ilişkili olan bu mühim araştırma tamamlandı. 'Türkiye’nin Tasarruf Eğilimleri Araştırması'nın 2013 yılı dördüncü çeyrek verileri açıklandı. Araştırma, piyasalarda yaşanan oynaklığın tasarrufa etkisini ortaya koydu. İşte bu önemli araştırmadan çıkan satır başları… 

Tasarruf Planlamayanların Sayısı Artıyor!

Tasarrufu olmayan ve gelecek dönemde tasarruf planlamayanların oranı bir önceki anket dönemindeki yüzde 60.9 seviyesinden yüzde 63.8 seviyesine yükselerek araştırma tarihinin en yüksek seviyesine ulaştı. Burada sıçramada özellikle aralık ayında yurtiçi piyasalarda yaşanan gelişmelere bağlı olarak artan belirsizlik etkiliydi.  

Ev Almak Her Daim Öncelik 

En önemli tasarruf nedenleri 'ev almak' ve ‘çocukların geleceği’ olmaya devam ediyor. Tasarruf etme nedenlerinde uzun vadeli amaçlar etkili olsa da, tasarruf araçları tercihinde görece daha likit kalemlerin seçiminde artış dikkat çekiyor. Bu durum, tüketicilerin geleceğe yönelik amaçlarla tasarruf etseler de, piyasalardaki belirsizliğe duyarlı olduklarını göstermektedir.

En Çok Tercih Edilen: Vadeli Hesap 

'TL vadeli hesap' hâlâ en fazla tercih edilen tasarruf aracı. Tasarruf sahiplerinin dörtte biri TL 
vadeli hesabı tercih etti. Bu çeyrekte altın ve yastık altı nakit tercihinin yükselişi devam ettirdi. Altındaki  düşüşe rağmen tercihlerin artmasında, yatırımcıların önümüzdeki dönemde altın fiyatlarının artacağını düşünmesi ve piyasalarda değişkenliğin yüksek olduğu son çeyrek içinde güvenli liman olarak görülmesi etkili oldu.




BES'te Artış Sürüyor 

Bireysel emeklilik fonları/hayat sigortaları' kaleminde, bir önceki çeyrekteki keskin yükselişe göre sınırlı da olsa artış devam etti. Uzun vadeli bir yatırım tercihi olması nedeniyle belirsizlik ortamında daha az tercih edilmesi beklenen bu kalemde görülen kısmi artışta devlet katkısı desteği ile tasarruf tabanının genişlemeye devam ettiği görülüyor. 
 

Kategori:
Etiket:

Diğer Haberler