Fitch Direktöründen Cari Açığa Dikkat

Fitch Ratings’in Kıdemli Direktörü Paul Rawkins, Kuzey Irak’taki gerilimin Türkiye’nin Irak’la olan ticari ilişkilerine olası etkilerine ilişkin bie açıklamada bulundu.
21 Haziran 2014 Cumartesi 10:40


Geçtiğimiz haziran ayında uzun süredir Kuzey Irak’ ta yaşanan gerilime ilişkin olarak Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu (Fitch Ratings)’ nun kıdemli direktörü Paul Rawkins’ in Türkiye’nin Irak ile olan ticari ilişkilerinin etkilerini içeren bir açıklamada bulunmuştu.
 
Geçmişteki tabloda Türk ihracatçıların esnek bir tavır sergilediğini ve bunun en son avro krizinde Ortadoğu’ ki farklı gelişmelerde yaşandığını vurgulamıştı. Kuzey Irak’taki gelişmelerin enerji piyasaları üzerindeki olası etkileri hakkında bilgiler paylaşan Rawkins’ in Türkiye’nin cari açığını azaltma konusunda başarılı adımlar attığını söylemişti. Bu tablonun aynı şekilde devam etmesi de şu anda Türkiye’nin cari açığı kapatmada en başarılı ülkeler arasında yer almasına yardımcı oluyor.
 



Rawkins’ in özellikle de Türkiye’nin başta petrol olmak üzere enerji ithalatı cari açığın en büyük payını oluşturduğunu ve petrol fiyatlarına ani ve ser bir yükselişin yaşanmasını ve bunun uzun süreli olmasının Türkiye’nin cari açıkta görülen olumlu tablonun bozulabileceğini söylemişti. Ancak ilerleyen süreçte yaşanan olaylar ve devletin yapmış olduğu adımlar ile cari açığa doğrudan etkilerde bulunacak herhangi bir yükseliş ve yükseliş devamlılığı söz konusu olmadı.


Kategori:
Etiket:

Diğer Haberler