Gram altına yatırım yapacaklar dikkat! Altında düşüş sürecek mi?

Gram altına yatırım yapacaklar dikkat! Kritik bir hafta geride kalırken altın için önemli bir hafta yatırımcısına göz kırpıyor. Peki, gram altına yatırım kazandırır mı?
30 Nisan 2022 Cumartesi 14:03


Gram altın ne kadar? Bugün dolar/TL kuru kaç TL? Soruları araştırılıyor. Konuyla ilgili olarak piyasa uzmanlarından altın yatırımcılarına kritik uyarı geldi.
 

ALTINDA DÜŞÜŞ SÜRECEK Mİ?


Güçlenen doların etkisiyle spot altın 10 gün içinde yüzde 6’dan fazla değer kaybıyla 1.900 bariyerinin altına indi. Düşüşün devam edebileceğine ilişkin uyarıda bulunan uzmanlar ise geçmişten benzer örnekler vererek hızlı yükselişlerin yaşanabileceğinin de sinyalini verdi.
 

ALTINDA GERİ ÇEKİLMELER OLABİLİR





Dünya Gazetesi’nde yer alan habere göre, uzmanlar merkez bankalarının sıkılaştırma politikalarının altında oluşturduğu baskılar ile satışlarda 1.850 dolar desteğine doğru geri çekilme yaşanabileceği uyarısında bulundu.
 

PİYASALARIN GÖZÜ FED’DE


Piyasalar ise Fed’in agresif para politikaları ve Çin’in artan vakalar karşısında tekrardan kapanmaya gitme durumun gündeme gelmesiyle daralma yaşadı. Bu durum ABD dolarını desteklerken, ons altında düşüşler söz konusu. Öte yandan Rusya’nın Bulgaristan ve Polonya’ya doğalgaz akışını durdurması altına az da olsa destek verse de piyasaların gözü Fed’de.
 

UZMANLAR ALTIN İÇİN NE DİYOR?


Bazı uzmanlar Fed’in yarattığı baskının altını dibe çekeceğini düşünürken, bazı uzmanlar ise daha önceki verilere bakarak faiz artışlarının ekonomi üzerinde yarattığı baskının borsaları vurup altına destek verebileceğini savunuyor.
 

GRAM ALTIN YÜKSELECEK Mİ?


Sıkılaştırma döngüleri sırasında faiz oranları yükseldikçe doların cazibesi artar ve yatırımcı hisse senedi gibi faiz artışına karşı hassas varlıkları elden çıkarır. Sabit getirisi olmayan altın da riskli görülerek satış gelen enstrümanlar arasında yer alır. Visual Capitalist tarafından Dünya Altın Konseyi verilerine dayanarak yayınlanan bir grafik ons altının, Fed’in faiz artışları öncesinde dolar ve borsalardan daha kötü performans gösterdiğini ortaya koyuyor. 2015’in Aralık ayında, Janet Yellen'ın ilk faiz artışı öncesinde altın 1.050 dolarla dibe vurmuş, sonrasında değerli metalin neredeyse tüm zamanların en yüksek seviyelerine iki katına çıkmasından hemen önce altının ons başına 1.050 dolarla dibe vurdu. Sonrasında iki katına yakın yükselmişti.
 

ALTINA YATIRIM YAPILIR MI?


Alan Greenspan'in Haziran 2004'te faiz oranlarını artırmasıyla başlayan bir önceki sıkılaştırma döngüsünde de benzer şekilde altının onsu 380 dolarda dibe vurmuştu. Sonrasında 7 yıl içinde altının fiyatı yüzde 400 attı.

Kategori:
Etiket:

Diğer Haberler