Türkiye’nin hem siyasi açıdan hem de ekonomik açıdan çeşitli dalgalanmalara sahne olduğu bugünlerde Emlak GYO’nun Zeytinburnu arsası için 4 milyar 250 milyon lira öneri veren konsorsiyumun lideri Özak Grubu’nun patronu Ahmet Akbalık, “Biz aslında sanayiciyiz, fazla kriz gördük. O yüzden de tecrübeli ve cesuruz” ifadelerini kullandı.
Türkiye’de yıl içerisinde iki kritik seçim var. Çok sayıda işadamı “Kurlar ve faizler denge bulur mu, küresel ekonomideki gelişmeler Türkiye’ye para girişini engeller mi” gibi endişeler nedeniyle yatırımlarını erteleme kararı aldı. İşte böyle bir ortamda Emlak GYO’nun Zeytinburnu Kazlıçeşme’deki 104.5 dönümlük arsasına Özak GYO, Yenigün ve Delta ortaklığı 4 milyar 250 milyon lira öneri verdi. Malatyalı güçlü bir sanayici grup olan Özak Grubu’nun patronu Ahmet Akbalık, “Biz sanayiciyiz, fazla kriz gördük. O yüzden cesuruz. Sanayici, özellikle de tekstil sanayicisi, küresel rekabeti, kaliteyi, tasarımı, üretimi ve fırsatları fazla iyi öğrenir. Bu günler de geçecek ve bizim bu projeyle ne kadar yerinde bir adım attığımız konuşulacak. Biz, geçmişte de hep Türkiye’ye güvendik ve hep haklı çıktık” şeklinde konuştu.
5 Bin Kişi Çalışıyor
Yaklaşık 900 milyon TL ciroya ulaşan Özak Global Holding çatısı altında topladıkları bütün şirketlerde 5 bin kişilik istihdamları olduğunu ifade eden Ahmet Akbalık şunları söyledi: “Bizde sanayi her daim amiral gemisidir. Tekstilciyiz ve senelik ortalama 120 milyon dolarlık ihracat yapıyoruz. Tekstil işimizde 3 bin kişi çalışıyor. Üretimimizin tamamına yakını ihracat için. 20’den çok küresel markaya üretim yapıyoruz. Biz bir üretim markasıyız. Malatya, Şanlıurfa, Çatalca ve Başakşehir’de olmak üzere 4 fabrikamız var ve senede ortalama yüzde 10-15 büyüyoruz.”
Turizme ‘Quality’
Tekstil sanayicilerinin değişik bir hoşgörü ve kültüre sahip olduğunu vurgulayan Akbalık, sanayiden sağladıkları birikimlerle 1990’dan bu yana gayrimenkul yatırımları yaparak inşaat sektöründe emin olmayı hedeflediklerini anlattı. Akbalık konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Turizme 2004’te ilk yatırımı yaptık. Antalya’daki en prestijli otellerinden biri Ela Quality’yi yaşama geçirdik. Şu anda, İstanbul ve Didim’de projelerimiz var. İnşaatta, Bayrampaşa’da Hayat Tepe, Ataşehir’de Bulvar 216 ve İzmir’deki projelerimiz devam ediyor. Yenigün ve Delta ile girdiğimiz Zeytinburnu ihalesinde biz yüzde 40, ortaklarımız da yüzde 30’ar hisse sahibi. Burada önde gelen projelerin fazla dışında bir iş çıkaracağız. Tamamen Avrupa pazarı için bir proje düşünüyoruz. Zira İngilizlerin, Fransızların, Almanların İstanbul’a çok büyük ilgisi var fakat satın alıp yaşayabileceği bir proje ortamı yok. Bizim projemiz onlara bu ortamı sağlayacak.”
Tekstil Ve Hazır Giyimi Küçümseyen Yanılıyor!
Aynı dönemde Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkan Vekili ve bu kurumda Sektörler Konseyi Hazır Giyim ve Konfeksiyon Sektör Kurulu Başkanı, İstanbul Tekstil ve Hazır Giyim İhracatçıları Birliği İdare Kurulu Üyesi de olan Ahmet Akbalık, 1985’ten bu yana aile işletmesi Özak Tekstil’de çalışıyor. Genç yaşına karşın sektörün ‘duayenleri’ arasında kabul edilen Akbalık, bazı zamanlar dile getirilen ‘tekstil ve hazır giyim önemini kaybediyor’ şeklindeki yargıya şiddetle aykırı çıkıyor ve “Sektörümüzü küçümseyenler ciddi yanılgı içinde” diyor.
“Kilo Başına 19.2 Dolarlık İhracat Yapıyoruz”
Ahmet Akbalık tekstil sektörüne dair şu açıklamalarda bulundu: “Tekstilde katma değerin ne kadar yüksek olduğunu biliyorlar mı? Sektörümüz 13 milyar dolar dış alış-veriş fazlası veriyor. Kilo başına ihracat değeri mücevher ve savunma ürünlerinden akabinde geliyor ve kilo başına 19.2 dolar. Ayrıca istihdamı en yoğun sektör bizim sektörümüz. Son 10 senede Sektörümüz ciddi kabuk değiştirdi. Ucuz işgücüne dayalı rekabetten çıktık. Üretim ve insan kalitemiz bizi bu noktaya taşıdı. Artık A ve A Plus müşteriye üretim yapıyoruz. Üretim ile perakendenin fazla değişik faaliyetler olduğunu da öğrendik. Kumaşçı ‘konfeksiyona gireyim’ veya ‘mağaza açayım’ demiyor artık.” Ahmet Akbalık, hazır giyim üretiminin grubun amiral gemisi olduğunu, Malatya, Şanlıurfa, Çatalca ve Başakşehir’deki fabrikalarda 3000 kişilik istihdamları bulunduğunu belirtti.