İhtiyaç kredisi faizlerinde 2020 yılının en yüksek seviyesi görüldü

İhtiyaç kredisi faiz oranları, özellikle para sıkılaştırma sonrasında yükselmeye başladı.
30 Kasım 2020 Pazartesi 09:09


İhtiyaç kredisi faizlerinde 2020 yılının en yüksek seviyesi görüldü
Para sıkılaştırma politikası sonrasında kredi faizlerinde ciddi artışlar meydana gelmeye başladı ve bu artışlar en çok ihtiyaç kredisi faizlerinde görüldü. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’ndan alınan verilere göre 20 Kasım’la birlikte uygulanan ihtiyaç kredisi faiz oranları ortalama %21,23’lük bir seviye ortaya çıktı. 2020 yılının başında ve pandeminin peek yaptığı dönemde ihtiyaç kredisi faiz oranlarında ciddi bir azalma söz konusuyken, 20 Kasım 2020 ile birlikte ihtiyaç kredileri bakımından en yüksek seviye kaydedilmiş oldu.
 
Koronavirüsün ülkemizde etkilerini ilk defa göstermeye başladığı dönemde yani Nisan ayı dolaylarında, uygulanan parasal genişleme politikası nedeniyle ihtiyaç kredisi faiz oranlarında %8’lik bir gerileme söz konusuydu. Bu dönemde kredilere olan talep artmıştı ve bankalar tarafından piyasaya ciddi anlamda para sürülmüştü. Sonrasında ise yavaş yavaş yükselmeye başlayan ihtiyaç kredisi faiz oranları 20 Kasım 2020 itibariyle zirve seviyesine ulaşmış oldu. Normalleşme dönemiyle birlikte söz konusu yükselme başlamış oldu.



 
Normalleşme sürecinin devreye girmesiyle birlikte parasal sıkılaştırma politikası uygulandı ve bu politika ile birlikte tüm segmentler gibi ihtiyaç kredisi faizlerinde de yukarı yönlü bir hareket söz konusu oldu. İhtiyaç kredisi faizlerinin bir yandan bu denli yükseliş gösterdikleri görülürken, tüketici güven endekslerinde de Kasım ayıyla birlikte düşüş söz konusu oldu. Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ile yapılan işbirliği sonucunda hesaplanan tüketici güven endeksinde Kasım ayında %2,2’lik bir azalış meydana geldi. 

Kategori:
Etiket:

Diğer Haberler