İkinci el araba alırken dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?

İkinci el araba alırken dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir? İkinci el otomobil alırken dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?
26 Mart 2022 Cumartesi 12:51


Havaların ısınmasıyla birlikte ikinci el araba satışlarının artması bekleniyor. Bu artış ile birlikte otomobil ustaları vatandaşları uyarıyor. Peki, ikinci el otomobil alırken dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?
 

İKİNCİ EL OTOMOBİL ALACAKLARA UYARI


Her sene bahar aylarında araba satışları hız kazanır. Sıfır araçların rekor fiyatlara çıkmasıyla birlikte Türkiye’de ikinci ele rabet arttı. Vandaşın çoğu ikinci el arabalara yöneldi. Konuyla ilgili olarak sektör temsilcisi Ziya Alp Gülan ve Ankara Oto Galericiler Derneği Başkan Yardımcısı Hamza Avcı araç satın alacakları uyardı.
 

İKİNCİ EL OTOMOBİLDE FİYAT DÜŞER Mİ?





Havaların ısınmasıyla birlikte araba satışlarını arttığını belirten sektör temsilcisi Ziya Alp Gülan, ikinci el otomobil alacaklara uyarılarda bulundu. Vatandaşta "İkinci el otomobilde fiyat düşer mi?" beklentisinin azaldığını ve araba alımlarının arttığını belirten Gülan, mart ayı ve sonrasının ikinci el otomobil sektörünün canlanacağını belirtti.
 

İKİNCİ ELDE FİYATLAR ARTA MI?


İkinci el otomobiller hakkında konuşan Ankara Oto Galericiler Derneği Başkan Yardımcısı Hamza Avcı, "Her sene bahar aylarında otomobil satışlarında bir hareketlilik oluyor, bu hareketliliğe bağlı olarak da fiyatlarda yukarı doğru bir tırmanış oluyor. Havalar ısındıkça otomobil alım talebi artıyor, bu yıl da artacak"  ifadelerini kullandı.
 

EKSPERTİZ VE TRAMER SORGULAMA


İkinci el otomobil alımında dikkat edilmesi gereken hususlara değinen Ziya Alp Gülan, araç satın alırken ekspertiz ofislerini tercih etmek gerektiğini ya da ikinci el otomobil satışı yapan kurumsal firmalardan satın almak gerektiğini söyledi. Kurumsal firmaların uzatılmış garanti paketleriyle beraber araçlarını satışa sunduklarını, bir problem çıkarsa aracın sorumluluğunu üstlendiğini söyleyen Gülan, özellikle ikinci el otomobil satışı yapan kurumsal firmaların güvenilirliğine dikkat çekti. Gülan, müşterilerin mutlaka araç satın almadan önce ekspertiz ofisine gitmeleri gerektiğini ve TRAMER kayıtlarına baktırmanın çok önemli olduğunu iletti.
 

HASAR KAYITLI ARAÇLARDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER


Bir aracın hasar geçmişi olup olmadığı, hasarın ne kadar olduğunu ortaya koyan bu sistemde hasar oranı yüksek olan araçların geçmişlerine dikkat etmenin çok önemli olduğunu vurgulayan Avcı, hasar kaydı az olan araçların tercih edilmesinin daha doğru olduğunu söyledi. Uzmanlara göre TRAMER tutarı atlanmaması gereken göstergelerden biri. Eğer TRAMER tutarı aracın ikinci el değerinin yüzde 10'unu aşıyorsa burada bir sıkıntı olabilir. O nedenle aracın lastiklerinden kaç kilometre yapıldığına kadar her bilgiyi detaylı şekilde incelemek gerekiyor.
 

AIRBAG’LERE DİKKAT!


Ziya Alp Gülan, bir aracın hasar aldığı anda herhangi bir bayi veya sigorta sisteminin dışında tamir ettirilmesinin TRAMER kayıtlarının dışında olmasının usule aykırı olduğunu söyledi. Bir aracın TRAMER kaydına işlenmesi için kayıtlı bir yerde tamir ettirmek gerektiğini vurgulayan Gülman, kötü niyetli kişilerin kayıtsız hasar tamiri yaparken airbag'lerin yerine kağıt doldurduğunu ve bu gibi durumların büyük sorunlara neden olduğunun altını çizdi.
 

SİGORTA KAYITLARINI KONTROL


Bir müşterinin ikinci el araç satın alırken dikkat etmesi gereken bir başka hususun sigorta geçmişi olduğunu söyleyen Hamza Avcı da, "Bütün araçların sigorta geçmişlerinin kayıt altında tutulduğu bir sistem var. Müşteriler 5664’e mesaj atarak almayı planladıkları otomobille ilgili geçmiş bilgilere erişebilirler" bilgisini verdi.
 

“NOTERDEN BEYAN USULÜ ÇOK ÖNEMLİ”


Son olarak kilometre bilgisinde hileye başvuran satıcıların akıbetini değerlendiren Ziya Alp Gülan, bir aracın kilometre bilgisinin yanlış verilmesinin hapis cezası ile sonuçlandığını iletti. Bu gibi durumların yaşanmaması için mutlaka otomobilin kilometresinin noterde işletilmesi gerektiğini vurgulayan Gülan, "Bir arabanın kilometresinin kayda geçmesi lazım çünkü sorun yaşanması durumunda bu arabanın takibi kolaylaşır" detayını paylaştı. Ziya Alp Gülan, noterde beyan usulünün çok önemli olduğunu ve otomobillerin alınıp satılırken kilometre kaydının tutulmasının usulsüzlüğün önüne geçecek bir çözüm olduğunu kaydetti.

Kategori:
Etiket:

Diğer Haberler