Konut fiyatlarının son dönemde yükselişe geçmesi, sektörün en çok tartışılan konularından biri haline geldi. Bu fiyatları nelerin etkilediği, özellikle ikinci el konut sektöründe değişkenlerin neler olduğu sıklıkla tartışılıyor.
“Fiyatlar Olması Gerekenden Yüksek”
Konuya açıklık getiren isim ise İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa oldu. İkinci el konut sektörüne dair son durumu da değerlendiren Aşa konut fiyatlarının düşmesi için bir denge olması gerektiği görüşünü savunuyor. Nizamettin Aşa, "Piyasa çok canlı değil, sıkıntılı bir piyasa var. Özellikle 0 konutların satışı oldukça düşük. Ana merkezlerdeki konutların haricinde, merkezden uzak olan semtlerde satışlar oldukça az. İkinci el piyasası da buna uymuş vaziyette. Zaten şu an herkes kendini seçime endekslemiş vaziyette. Seçim sonrasına bırakılıyor. Gelen Belediye Başkanına göre yatırımlar değerlendirilecek. Emlak piyasası işleyen bir mekanizma.
Genel durgunluk ya da canlılık genele yansıyor. Şu anki durum da ikinci ele de yansımış durumda. İkinci elde çok cazip bir fiyat olmadıkça satış olmuyor. Özellikle merkez ilçelerde durum farklı. Çünkü merkezin alıcısı satıcısı bellidir. Fiyatlar da olması gerekenden yüksek. Ancak piyasa oldukça durgun" dedi. Aşa seçim sonrasında durgunluğun yerini hareketliliğe bırakabileceğini düşünüyor.
Ev Almak İsteyenler Vazgeçiyor, Kiralar Yükseliyor
Merkezdeki kiralamaların sektördeki son durumdan çok etkilenmemesine rağmen, fiyatların yüksek olduğunu açıklayan Aşa, yüksek fiyatların sebebini, krediyle ev almak isteyip de ödeyememe korkusuyla vazgeçen yatırımcının da kiralamalara yöneldiğini, dolayısıyla talep yüksekliğiyle, fiyatların yükseldiğini söyledi. Aşa,"Krediyle ev almak isteyen birçok kişi vazgeçti. Fiyatların ve faizlerin yüksek olması nedeniyle ev almaktan vazgeçtiler. Kiralamaya döndüler. Ayrıca Suriye'den gelen akım da dengeyi bozdu. Piyasa yaz döneminde ve Kasım sonuna kadar hareketli olur genellikle. Ancak bu durumlar dengeyi bozdu. Şu anda İstanbul'da 100 binden fazla sanırım Suriyeli var ve bu sayı dengeyi bozdu. Kiralık ev de azaldı dolayısıyla. Bu da fiyatları artırdı. Bu bahsettiklerim merkezler için geçerli yoksa İstanbul'un merkezine uzak olan semtlerde fiyatlar bu derece etkilenmedi" şeklinde konuştu.
Sektörün hareketlenmesi amacıyla mevcut konut stokunun eritilmeden yenilerinin eklenmesinin sektörü olumsuz etkileyeceğini dile getiren Aşa, alıcı kitlesinin orta seviye gelir grubu olduğunu ve arzın da bu kitleye hitap etmesi gerektiğini ifade etti. Konut fiyatları yükseldikçe, arsa sahiplerinin de fiyatları yukarı çektiğini söyleyen Aşa, genel alıcı kitlesine hitap edecek arzın oluşturulması; lüks konuttan kaçınılması gerektiğini ve arsa fiyatlarının da düşürülmesi gerektiğini açıkladı.