Konut Kredilerinde Faiz Artacak mı?

GYODER Başkanı, konut kredisi faizlerinin Haziran’da 0,60 gibi bir oranla tarihinin dip seviyesine ulaştığını, ancak son zamanda
30 Temmuz 2013 Salı 14:10


“Konut kredisi faizlerindeki artış tedirgin etmiyor.” Bu cümle GYODER Başkanı Aziz Torun’a ait. CNBC'e Piyasa Ekranı programında Burçak Önder’in sorularını yanıtladı. Torun, konut kredileri ve gayrimenkul sektörünü değerlendirdi. Açıklamalarıyla sektördeki son durumu gözler önüne seren Torun, endişeleri de bir nebze olsun ortadan kaldırdı.  
GYODER Başkanı, konut kredisi faizlerinin Haziran’da 0,60 gibi bir oranla tarihinin dip seviyesine ulaştığını, ancak son zamanda bir artış olduğunu ama bunun da gidişatı olumsuz etkileyecek seviyede olmayacağını ifade etti.

"Umut Ediyoruz Daha Fazla Yükselmez"

Torun, 2013’ün ilk altı ayında 700 bine yakın konut satıldığını, satışların artmaya devam ettiğini kaydetti. Konut satışlarının artmasında konut kredilerindeki düşüklük ve KDV’lerin yüzde 1 seviyesinde olmasının etkisinin olduğunu söyledi. Konut kredisi faizlerinde bir artış yaşandığını ifade eden Torun, daha fazla yükselme beklemediklerini ifade etti ve "Umut ediyoruz daha da fazla yükselmez" dedi.

Konut Sektörünü Etkileyen Ne?

Torun, konut sektörünü döviz kurundan ziyade faizlerin etkisinde olduğunu ancak kurdaki hareketin para piyasalarını da etkileyeceğini bunun da konuta yansıyabileceğini ifade etti. GYODER Başkanı, “Konutta etkisi olan faizlerdir. Konut sektöründe fiyatlar ve kredilendirme sabit kur ya da TL bazında. O yüzden kurun sabitlenmesi önemli” dedi. Torun, TL’nin diğer para birimleri karşısındaki değer kaybının Türkiye’de konut satın almak isteyen yabancılar için büyük avantaj olduğunu söyledi. Torun, “Benim kendi tespitim, 2013’teki satış kayıtlarında 2012’de satılan gayrimenkullerin teslim edilen tapuları var. Şu anda ne kadar oranda olduğunu tespit etmek zor ama 2012 ön satışlarının teslim edilen tapuları 2013’ün ilk altı ayındaki yüksek rakamları etkilediğini düşünüyorum” dedi.

“İnşaat Sektörü Yüzde 3 Büyüdü”

Torun, inşaat sektörünün yılın ilk yarısında yüzde 3 büyüdüğünü ifade etti. Devam eden kentsel dönüşüm projelerinin belediyelerden destek aldığını belirten Torun, bu projelerin de inşaat sektörünü desteklediğini söyledi. GYODER Başkanı, önümüzdeki dönemde devreye sokulacak altyapı yatırımlarının da inşaat sektörünü tetikleyeceğini belirtti. Torun, “Önemli projeler var. Örneğin Galataport. Galataport tarihi bir bölgenin turizme kazandırılması adına önemli bir proje” dedi. PROJELERİN FİNANSMANI Büyük projelerin finansmanlarına yönelik değerlendirmeler de yapan Torun, projeler için kredi bulunduktan sonra geri ödemede sıkıntı olmayacağını, projelerin gelir garantili olduğunu ancak kredi bulamayan projeler için öngörülen maliyetlerin finansman bulunana dek daha da artacağını söyledi. Torun, “Kredisi realize edilmemiş projeler için maliyetler bir miktar arttı” dedi. GYODER Başkanı, büyük projeler için finansman sorunu yaşanmasını beklemediklerini ifade etti.

Kategori:
Etiket:

Diğer Haberler