Yüksek kira artışı ile ilgili mücadele kapsamında çalışmalar sürdürülürken gayrimenkul satış ve kiralama işlemleri de hükümetin yakın takibinde. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın açıklamasında 7 bin kişi hakkında "izaha davet" işlemi başlatacağını duyurmuştu. Bakanlık, bu kapsamda internetteki ilan sitelerine de düzenli bilgi verme zorunluluğu getirecek.
KONUTTA FAHİŞ KİRALAR İÇİN HANGİ ÇALIŞMALAR YAPILACAK?
Ev-dükkan alım satımı, tapu harcı ödemeleri, düşük bedel göstermekten kaynaklı vergi kaybı, düşük ekspertiz başta olmak üzere tapu işlemlerini mercek altına alındı. İncelemelerde kredi tutarıyla konut satış bedeli arasında 40 kata ulaşan farklar belirlendi.
HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI 8 BAŞLIKTA UYARDI
Hazine ve Maliye Bakanlığı da vatandaşları 8 başlıkta uyardı:
-Tapu harçları, emlak vergi değerinden az olmamak üzere gayrimenkulün gerçek değeri üzerinden ödenmelidir.
-Nakit veya banka kredisiyle alım-satım yapsanız da tapu işlemlerinde gerçek bedeli beyan etmeniz gerekiyor.
-Eksik ödenen tapu harçları Maliye tarafından alıcı-satıcıdan cezalı olarak tahsil ediliyor. Risk almayın, gerçek alım bedellerini beyan edin. Daha az vergi ödemek için ev faturasının düşük rakamdan kesilmesine izin vermeyin.
-Müteahhitlerden inşaat şirketlerinden ve işleminize aracılık eden komisyonculardan ödediğiniz bedel karşılığında fatura alın.
-Tapu müdürlüklerinde yetkisiz kişiler aracılığıyla yapılan işlemler nedeniyle mağduriyet yaşanabiliyor, kayıtsız aracılık hizmetleri vergi kaybına neden oluyor.
-Fatura vermeyen emlakçı, aracıları en yakın vergi dairesine, ya da Vergi İletişim Merkezi'ne bildirin.
-Alım satım işlemlerini başka şehirde otursanız da en yakın tapu müdürlüğünden yapabilirsiniz.
-E-devlet üzerinden cep telefon numaranızı sisteme kaydederek, taşınmazınızla ilgili olarak bilginiz dâhilinde olan ya da olmayan herhangi bir işlem talebi olduğunda haberdar olabilirsiniz.