Kredi Kartında Limit Taşıma Çalışmaları Yapılıyor

BDDK  Başkanı Mukim Öztekin, kredi kartında rekabeti artıracak limit taşıma düzenlemesi üzerinde çalıştıklarını açıkladı. Uygulamaya girerse isteyen tüketici limitini başka bankaya aktarabilek
14 Mart 2014 Cuma 13:26


Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mukim Öztekin, kredi kartında rekabeti artırıcı yeni düzenlemeler üzerinde çalıştıklarını söyledi. Arap Bankalar Birliği ve Türkiye Bankalar Birliği işbirliğinde, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın himayelerinde düzenlenen ‘3. Arap-Türk Bankacılık Forumu’ dün İstanbul’da yapıldı. Zirve sonrası açıklamada bulunan Mukim Öztekin “Kredi kartında rekabeti artırıcı düzenlemeler üzerinde çalışıyoruz. Bankalardan gelen talepleri değerlendiriyoruz. Kredi kartında limit taşıma gibi değişiklikler üzerinde çalışıyoruz” dedi. Alınan bilgiye göre yapılacak düzenleme, vatandaşın gelirine göre belirlenecek ‘tek limit’ çerçevesinde yapılacak.

Düzenleme çerçevesinde tüketicinin bir bankadaki kredi kartı limitinin başka bir bankaya aktarılmasının önü açılacak. Örneğin 5 kartı olan ve toplam limiti 5 bin lira olan bir vatandaş bunu tek bir bankaya taşıyabilecek. Bu da bankalar arasında rekabeti doğuracak. Emekli maaşında olduğu gibi bankalar limit taşıyana çeşitli avantajlar sunabilecek. Bu arada Forum’nun açılışında konuşan Hazine Müsteşarı İbrahim Halil Çanakcı, bankacılık sektörünün birçok ülkede ciddi sorunlarla mücadele ettiği dönemde Arap Ligi ülkelerinden yatırımcıların sektöre ilgi ve yatırımlarının devam ettiğini kaydetti. İbrahim Halil Çanakcı bankacılık sektörünün güçlü bir konuma ulaşmasında BDDK’nın çalışmalarının büyük rol oynadığını da ifade etti. Arap Ekonomik Birliği Konseyi Genel Sekreteri Muhammed Al Rabie ise Arap ülkeleri ile Türkiye arasındaki ilişkileri daha ileri götürebilmek için adımlar atılması gerektiğini söyledi.

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı Hüseyin Aydın, Arap-Türk Bankacılık Forumu’nda sektörle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Sektörde yüzde 25 kredi büyümesi olduğunu ifade eden Aydın “Bu krediler hâlâ üretim ve yatırıma dönük ağırlıklı” dedi. Bireysel kredilerde düşüş olduğuna dikkat çeken Aydın “Bu bizi acıtsa da ülke için olumlu diyoruz” dedi. Aydın “İhtiyaçlara göre ekonomi yönetimi tarafından bankalar lehine bazı düzenlemeler olabilir” şeklinde konuştu. Sektördeki sorunlu kredilerin oranının yüzde 2.7 ile 2.8 arasında olduğunu söyleyen Aydın “Asla yüzde 3’ü geçeceğini düşünmüyorum” dedi. Banka kârlarının ocakta yüzde 44 düşmesini değerlendiren Aydın “Ocak ayındaki kâr düşüşü kur kaynaklı. Yılın tamamında ocak ayındaki gibi yüksek kâr düşüşü beklemiyoruz” ifadelerini kullandı.  Aynı zamanda Ziraat Bankası Genel Müdürü olan Hüseyin Aydın “Ziraat Bankası katılım bankası için çalışmalara birkaç ay önce başladık. İnşallah çok uzun olmayan bir sürede Ziraat Katılım Bankası’nı göreceğiz” dedi. Aydın, kurulacak bankanın ismiyle ilgili henüz bir çalışmanın olmadığını, bankayı da tek başlarına kurmayı planladıklarını ifade etti.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch yayınladığı bir raporla, Türk bankalarının yüksek zarar kaldırabilme olanakları sayesinde aktif kaliteleri ve performanslarına yönelik ılımlı şoklara karşı dayanıklı olduğunu açıkladı. Fitch yayımladığı raporda “2014 yılını zor bir yıl haline getiren sert kur ve faiz şoklarına karşın bankaların kredi notu görünümü bu nedenle durağan” yorumunda bulundu. Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, iki yıl süreli bir stres senaryosunda bile Türk bankalarının önemli bir bölümünün sağlıklı sermaye rasyolarını korumayı başaracağını belirtti.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) 1 Şubat’ta kredi kartına taksit sınırlaması getirmesinin ardından taksitli harcamalardaki düşüş geçen hafta da sürdü. Son bir haftalık dönemde taksitli kredi kartı harcama tutarı 1 milyar 146 milyon lira düşerken, 5 haftada taksitli kredi kartı harcama tutarı 5 milyar 433 milyon lira geriledi. Söz konusu dönemde taksitli ticari kredi kartları harcamaları 47.5 milyar liraya indi.




Diğer Haberler