Taksit yapabilmek için geleneksel yöntem senet ile yapılan satışlarda artış yaşandı. Senet dışında da taksit yapan mağazalarda ise şöyle bir sistem geliştirildi: Taksit yaptırmak isteyen müşteriden öncelikle ikametgah belgesi ya da üzerine kayıtlı olan bir fatura isteyen esnaf, alışveriş yapmak isteyen kişinin düzenli olarak bir işyerinde çalıştığını belgelemesini istiyor. Bankalarla ortak bir sistem üzerinden müşterinin sicili araştırılıyor. Eğer kişinin sicili temiz ise mağazanın anlaşmalı olduğu banka satışa onay veriyor.
Sistemi kullanan bazı mağazalar bu onaydan sonra banka üzerinden müşterinin kullanabilmesi için kredi sağlıyor. Bu para karşılığında müşteriye ürün satışı yapılıyor. Müşteri de ödemeleri her ay, ya kredi kullanılan banka üzerinden ya da PTT şubelerinden yapıyor. Kredi kullandırmayan mağazalar ise sistem üzerinden sadece müşterinin denetimini yapıyor. Müşteri geçmişte yapılan ödemelerinde bir sıkıntı yaşamadıysa eğer satış yapan mağaza da senet karşılığında peşinatsız ve 36 aya varan vadelerle taksit yapıyor.
1 Şubat 2014’ten itibaren kredi kartı ile yapılan satışlara taksit sınırlaması getirildi. Yeni yönetmelikle Telekomünikasyon, kuyumculuk, lokanta ve restoranlardaki yemek ücretleri, gıda ve akaryakıta taksit kaldırıldı. Beyaz eşya ve mobilyada da sınır 9 ay olarak belirlendi. İhtiyaç kredileri 36, taşıt kredileri 48 ayı aşmayacak şekilde belirlendi. Konut ile konut ipotekli kredilerde ise bir sınırlamaya gidilmedi.