Maliye Bakanı Irak'ta ki Gelişmeler Türkiye'yi Etkileyecek

Şekerbank tarafından düzenlenen Sürdürülebilir Kalkınmanın Finansmanı Konferansında yaptığı konuşmada, "Bu sene için jeopolitik gerginlikler maalesef bir risk faktörü.
19 Haziran 2014 Perşembe 09:26


Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Iraktaki gelişmelerle ortaya çıkan jeopolitik gerginliklerin, Türkiyenin ekonomisinin yumuşak karnı olarak gösterilen cari açığı olumsuz etkileyeceğini söyledi

Şekerbank tarafından düzenlenen Sürdürülebilir Kalkınmanın Finansmanı Konferansında yaptığı konuşmada, "Bu sene için jeopolitik gerginlikler maalesef bir risk faktörü. Irakta olup bitenler cari açığımızı olumsuz etkileyecek. Eğer bu son gelişmeler hızlı bir şekilde kontrol altına alınmazsa, maalesef bu bizim için talihsiz bir gelişme, bu bir dış şok. En büyük sorunlarımızdan bir tanesi ciddi bir cari açığımız var. Cari açık Türkiyenin yumuşak karnı, bizi dış şoklara karşı kırılgan yapan tek önemli faktör" diye konuştu.

Rusya ve Ukraynadaki gelişmelerin de Türkiye açısında olumsuz olduğuna vurgu yapan Şimşek, "Ülke olarak kendi coğrafyanızı seçemiyorsunuz, bir tür kader gibi bir şey. Bizim coğrafi konumuz oldukça avantajlı bir yer, ama bir o kadar da problemli bir bölgedeyiz; problemli bir mahallede oturuyoruz" dedi ve ekledi:

"Arzumuz bölgede daha çok demokrasi. Ama bu sene cari açığı aşağı çeken faktörler var. En büyük ticaret ortağımız Avrupa resesyondan çıkıyor, Ortadoğu inşallah daha istikrarlı olacak diye düşünüyoruz. İç talebi biraz ılımlı tutuyoruz. Altın ithalatı geçen sene abartılı bir düzeydeydi, 12 milyar dolara çıkmıştı, bu sene muhtemelen öyle olmayacak. Ve tabiki turizm beklediğimizden daha iyi bir şekilde gidiyor."   

Enflasyonun tek haneye düştüğüne işaret eden Şimşek, buna karşılık aşılması gereken çok mesafe olduğunu belirterek şunları söyledi:




"Enflasyonu, düşük tek haneye indirmemiz lazım. Bunun için de ilave bir çaba gerekiyor, daha çok reform gerekiyor. Bu sene enflasyon bir miktar yükseldi. Bunda kur etkisi ve işlenmemiş gıda etkisi var. Enflasyona ilişkin yukarı yönlü riskler liranın değer kaybetmesi veya öngörülemeyen gıda fiyatlarındaki artış olarak özetleyebiliriz. Ama ciddi bir şekilde parasal sıkılaştırma söz konusu, ciddi bir çıktı açığı var. Ayrıca makro ihtiyadi bir çok tedbir aldık. Bunlar sayesinde bence riskler enflasyonda aşağı yönlü. Ancak bunlar geçici, muhtemelen biz Merkez Bankasının öngördüğü gibi önümüzdeki sene sonu itibariyle enflasyonun tekrar yüzde 5lere indiğini göreceğiz. Yani enflasyonun düşüş trendine girmesi ihtimali Hazirandan itibaren son derece yüksek."

Şimşek ayrıca, bu yıl yüzde 4 civarında büyüme olacağını öngördüklerini belirterek, şöyle konuştu: 

"İlk çeyrek rakamları destekleyici. Bundan sonraki dönemde Türkiyenin orta ve uzun vadede yüzde 5 gibi bir trend büyüme rakamını yakalayabileceğini düşünüyoruz. Türkiyenin en büyük kazanımlarından birisi, kendi evini düzene koyması. Yani ciddi bir mali konsolidasyon, ciddi bir bütçe anlamında bir performans ortaya koymasıdır, reformlar yapmış olmasıdır. 2009 yılı hariç son 10 yıldır Türkiye Maastrich kriterlerini yakalamış durumda. Bu da çok önemli."

Türkiyenin mali disiplini güçlü bir şekilde devam ettireceğini, son 10 yıldır kamu borcunun GSYİHya oranında Maastrich kriterlerini yakaladığına dikkat çeken Şimşek, "Şu anda kamu borç stokunun milli gelire oranını yüzde 30lara çekme çabasındayız" dedi.

Kategori:

Diğer Haberler