Çin Merkez Bankası (PBoC), yuan forwardlarında zorunlu karşılık uygulamasına gitti. Edinilen bilgilere göre, banka makro finansal riskleri önlemek amacıyla tedbir almaya başladı.
ÇİN ÖNLEM ALMAYA BAŞLADI
11 Ağustos tarihinde yuanı devalüe eden Çin, düzenlemenin tek seferlik olduğunu bildirmişti. Ancak konu hakkında bilgi sahibi olan kaynaklardan alınan haberlere göre, Çin yuan fordlarında da uygulama değişikliğine gitti. Döviz kuru forwardlarında işleme giren finansal kuruluşlara zorunlu karşılık uygulaması getirilmesindeki amacın sermaye çıkışlarını sınırlı tutmak ve döviz piyasasında oluşabilecek spekülasyonların önüne geçmek olduğu söyleniyor.
Çin Merkez Bankası kaynaklardan edinilen bilgilere göre, 15 Ekim tarihinde efektif olmak üzere mevduatların sıfır faiz oranında tutulmasını şart koşacak. Bu mevduatlar, satışarın yüzde 20'sine tekabül etmektedir. Ayrıca Merkez Bankası'nın bir diğer şartı ise mevduatların dondurulmuş olarak bir sene boyunca tutulması olacak. Yine aynı kaynaklara göre, söz konusu değişim makro finansal riskleri önlemek amacıyla yapıldı. Konu ile alakadar kaynaklar, kamuya açıklama yapma yetkisine sahip olmadıkları için isimlerinin açıklanmamasını istedi.