Mevduat faizinde sert düşüş yaşanacak

BDDK kararı ile aktif rasyosu düşürülmüştü. Bankaların bu rasyoyu yakalamak adına vatandaşların mevduat yatırımını önlemek için mevduat faizlerini aşağıya çekmesi bekleniyor.
02 Haziran 2020 Salı 12:51


BDDK’nın aldığı aktif rasyosunun formülünü değiştirme kararı mevduat faizinin hızlı düşmesine sebep olabilir. Geçen Cuma akşamı alının kararın ardından, uzun vadeli alt yapı kredilerine ve KOBİ ağırlıklı kredileri yönelim yaşandı. Aktif rasyosunun 100’den 90’a düşürülmesiyle, uzmanlar bankaların haziran ayı için hedefi tutturmalarının zor olduğunu belirtiyor. Hedef tutturabilmek için yeni dönemde daha fazla mevduat faizlerini düşürerek, yeni kredi ürünleri çıkarmaları gerekiyor. Mevduat faizlerinin 6-7 civarlarından 5-6’lara gerilemesi ise, yatırımcının dövize meyletmesi demek oluyor. Ancak orada da döviz için getirilen yeni vergi sorun olacak gibi görünüyor.

BDDK, attığı her yeni adımla bir açığı daha kapıyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, bu adımlarıyla bankalara daha yeni kredi ürünleri oluşturup, sağlam kredi vermesini mesajını veriyor. Piyasa uzmanları, KOBİ ve altyapı kredilerinde ve proje finansmanlarında katsayı değişikliğinin etkili olduğu yorumunu yapıyor. Bankaların müşterilerini mevduattan çıkararak repo işlemlerine yöneltme ve kısa süreli krediler çıkarma hamlesinin BDDK’nın hamlesine takıldığı yorumları yapılıyor. Fakat bu durumda bankalar, Mayıs ayında tutturdukları oranı Haziran ayında tutturamama riskiyle karşı karşıya. Bazı bankaların 90 rasyolara ya da düşük rasyolara inebileceği belirtiliyor.

Batık kredi riski artıyor mu?

Bankalar düşük rasyodan kurtulmak için ne yapabilir? Merkez Bankası ile swap, tahvil alımlarını sürdürecekler. Fakat bununla birlikte bir an önce kredi ürünleri çıkararak kredi vermeleri gerekecek. Ancak finansal düzende kredi vermenin kolay olmadığı da bir gerçek. BDDK’nın formülündeki kredilerin çoğu, finansal durumu düzeltmeye veya yatırıma yönelik krediler olmadığı için uzun süreli olarak kredilerin geri dönüş riskini artırıyor. Piyasa analistlerine göre, turizm sektörü hareketlenirse ve ihracat toparlanırsa batık kredi riski düşebilir.

Vatandaş nereye yatırım yapacak?

Aktif rasyosu artınca bankalar, aktiflerine mevduat girdisi istemeyecektir normal olarak. Bu durumda, mevduat faizlerini düşürmesi bekleniyor. Bu olduğunda da vatandaşların mevduat dışındaki alternatiflere yönelmesi gerekecek. Ancak döviz ve altın için yeni vergiler getirildiği düşünüldüğünde, vatandaşın sonraki adımını atması için bir yol haritası gerekecek.




Kategori:
Etiket:

Diğer Haberler