Özgür Erdursun’dan EYT açıklaması! “Yaş şartı…”

FOX Tv’de yayınlanan Çalar Saat Hafta Sonu haber programına katılan Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun EYT hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
25 Temmuz 2022 Pazartesi 15:57


Özgür Erdursun’un açıklamaları şu şekilde;
“Emeklilikte Yaşa Takılanlar konusunun artık çözümü gerçekten yaklaşıldı. Ben de çok inanıyorum. Yıllardır EYT’lilerle beraberim büyük bir mücadele verildi.  Şimdi gelinen noktada artık hükümet EYT konusunu en geç aralık ayına kadar mecliste çözeceğini ifade ediyor.  Şimdi biz yıllardır çözülecek, çözülmeli bunları anlatırken gelinen nokta aslında sevindirici, belli bir noktaya kadar gelindi. EYT Derneği Federasyonu ve EYT’liler kendileri bu mücadelenin sonucunda haklarını alacaklar.  Artık EYT’lilere hak verilecek mi? konusu konuşmuyoruz. Hakları nasıl verilecek? şimdi EYT konusunda formüller üzerinde duruluyor. EYT’llilerin sayısını, maliyetini hükümet inceliyor.
İncelemeler yapıyor ama geç kalınmış bir inceleme. Merve Hanım biliyorsunuz birkaç yıl önce EYT’lilerin maliyeti çok yüksek kesinlikle çözülmez deniliyordu. Şunu anlıyoruz ki aslında geçmişte EYT’lilerle ilgili hiçbir çalışma yapılmamış, ezbere konuşulmuş. Şimdi dört buçuk milyon sayı gündemde. Bu sayı aslında bizim çalışmamız. Şimdi EYT konusunu böyle herkesin anlayacağı bir şekilde anlatmaya çalışan çok böyle karmaşık bir şekilde de anlatmayacağız.




8 Eylül 1999’da yasa çıktığında yaklaşık on bir milyon yedi yüz bin kişi emeklilikte yaşa takıldı.  11 milyon 700 bin kişinin yaklaşık 7milyon 300 bini zaten emekli, geriye de 4 buçuk milyon kişi kaldı. Bu 4 buçuk milyon kişinin de hemen yasa çıksa dahi emekli olması mümkün değil.
Yasa çıksa dahi organik olarak on yıla yayılır. Emeklilikte yaşa takılma konusunun ne olduğu belli. Yaşa takılma ihtiyaç şartıyla çözemezsiniz. Türkiye’de iş bulmak çok zor hepimiz biliyoruz. Prim günleri tamamlamak çok zor.”

“Üçüncü formülde de deniliyor ki  Avrupa’da da bu var. Emekli olmanıza kaç yıl varsa her yıl için emekli aylığınızdan yüzde üç şeklinde bir kesit yapalım. Örnek verelim. Bir kişi altı yıl Emeklilikte Yaşa Takılmış.
Aylık yüzde üç, toplamda yüzde on sekiz, emekli aylığınızdan ilk yıl yüzde. yüzde on sekiz kesinti yapılacak. On beş, ikinci yıl yüzde on iki, yüzde dokuz şeklinde düşerek tam aylığınızı alacaksınız diyorlar. Şimdi bu da Türkiye için çok uygun değil. Çünkü Türkiye’de emekli aylığı hesaplama. iki bin ve iki bin sekizde değiştiği için Merve Hanım emekli aylıkları zaten çok düşük. Bugün emekli aylığı en düşük üç bin beş yüz liraya tamamlanıyor. Türkiye’nin en düşük emekli aylığı. Üç bin beş yüz lira değildir. Bu üç bin beş yüz liraya tamamlanır.. düşünüp bir kişinin iki bin üç yüz lira, üç bin beş yüz liraya tamamlanıyor. Bu kişi aylığından siz yüzde on sekiz kesinti yapsanız ne fark eder ki? Zaten üç bin beş yüz liraya tamamlanacak. O da çok mantıklı değil.
Şimdi Türkiye’de en önemli durum şudur. EYT konusu tekrar yeniden erken emeklilik durumunu kaldıramaz. Türkiye’de görüşünün bir altını çizelim. EYT’lilere yasal bir hak verilmesi

Türkiye’de emekli sistemin değişmesi anlamına gelmez.
Hiçbir vatandaşın emeklilik hakkı 17 yıl ötelenemez, ne  yasalara uygundur, ne vicdana uygundur. Bu nedenle 8 Eylül 1999 tarihine kadar sigortalı olan kişiler dediler ki; ‘Biz haklıyız. Biz bizim bu haklarımızı nasıl elimizden alırsınız?’ Büyük bir mücadele  verdiler.  Sizler basın olarak destek verdiniz, kamuoyu oluşturdunuz. Şimdi EYT’lilerin sorununu seçim öncesi hükümetle artık çözeceğini söylüyor.”

Bizleri şu anda izleyenlere bir sosyal güvenlik uzmanı olarak diyorum ki hizmet dökümlerinizi bakın. Kaç gününüz var? SSK’dan da mı emekli oluyorsunuz?  Bağ-Kur’daysanız SSK’yla nasıl geçersiniz? Planlama yapın. Emeklilik planlaması yapılıyor. Şimdi 700 bin kişi yaklaşık yasa çıkarsa Merve Hanım emekli olacak. Yedi yüz bin kişinin emeklilik hakkı var. Düşünebiliyor musunuz devletin şu anda sosyal güvenlik hususunda Türkiye’de  eskiden sosyal güvenlik kurumlarına battaniyeleriyle giderlerdi orada yatarlardı. Sabah sıraya geçerlerdi. Biz o günleri yaşayacağız. Siz onları ben önceden söylüyorum. Siz onları böyle çekeceksiniz."

Kategori:
Etiket:

Diğer Haberler