Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.
Geçtiğimiz dönemlerde küresel krizin çözülmesi için Amerikan (FED) ve Avrupa (ECB) Bankalarının piyasa üzerindeki likiditeyi bol tutmaya çalışmasından dolayı borç sıkıntısı yaşamayan Türk bankaları, sürecin ters şekilde ilerlemeye başlaması ile birlikte yüksek borç maliyetleriyle karşı karşıya kalmışlardı.
Türk bankalarının dış borçlarının maliyet oranları, FED ile birlikte Avrupa Merkez Bankası ECB’nin yapmış olduğu, piyasa üzerindeki para fazlalıklarını yavaş bir şekilde azaltmaya çalışıyoruz açıklama ile birlikte tehlike sinyallerini verirken, dünya üzerinde yaşanan Kırım sebebiyle Rusya ve Ukrayna sorunları ortaya çıktı. İki ülke arasındaki yaşanan bu büyük kriz dönemi, Rusya’nın Amerika ve Avrupa ülkeleriyle arasındaki tüm bağlantıları kopartmasıyla sonuçlanmıştı.
ABD yetkilileri ise Rus ekonomisi çerçevesinde enerji ve finans sektörlerini hedef almaları taleplerini dile getirdiler. Ukrayna sorunları dünya üzerinde Rusya’ya karşı uygulanan bu ekonomi ve finans savaşlarını başlatırken Türk bankalarının da borçlarının hafiflemesi konusun da işlerine yaramış oldu.
Süreç dahilinde bankacılık sektörü Türkiye’ye etki olarak ne gibi olumlu yansımalarda bulundu sorusunun cevaplarını Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen açıkladı. Özen, uluslararası para ve sermaye pazarının Rus banka ve finans kuruluşlarına uygulanan bu yaptırımların Türk bankalarının borçlarını hafiflettiğini belirtti.
Türk bankalar dış bankalara rahat borçlanabilir hale gelirken bu olaylar sonrasında daha rahat bir şekilde eurobond işlemlerini telefon üzerinden gerçekleştirebilir hale geldiler diyerek sözlerine devam etti. Ziraat Bankası ve İş Bankası başta olmak üzere tüm bankaların uluslararası piyasalardan uzun vadeli şekilde borçlarını talep ederek hızlı bir şekilde alabilir hale geldiklerini de söyledi.