Sanayi üretimi, 7 Haziran 2015 genel seçimlerinin ardından yaşanan siyasi belirsizlik ve zayıf ihracatla birlikte, iç talepteki azalmanın etkisi ile nerdeyse durma noktasına geldi. Temmuz verilerine göre, sanayi üretimi yüzde 0,3 artış göstererek beklentilerin çok altında kaldı.
SANAYİ ÇARKLARI BELİRSİZLİK ETKİSİYLE DURDU
Sanayi üretimi bir ülkedeki büyümenin en önemli göstergelerinden biri olmasına rağmen, dış talepteki azalmaya bağlı olarak ihracın zayıflamasıyla Temmuz ayı beklentilerinin altında artış gösterdi. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2014 yılının Temmuz ayına oranla yüzde 0,3 arttı. Arındırılmamış endeksi ise kurumun verilerine yüzde 1,5 artış ile kaydedildi.
Sanayi üretimi konusunda değerlendirmelerde bulunan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, sanayi üretiminin hem ülke içinde yaşanan siyasi belirsizlikten hem de ihracat pazarlarının dengeli seyir gösterememesinden etkilendiğini belirtti. Ayrıca Işık siyasi belirsizlik sürecinin, önceki aylara göre yavaşlayan iç tüketimini de etkilediğini savundu.
Bakan Fikri Işık'ın değerlendirmesine göre, iç piyasada ve dış piyasada yaşanan olumsuzluklar, sanayi üretiminin Temmuz ayında beklentilerin çok altında kalmasına yol açtı. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi verilerine bakıldığında bu etki net bir şekilde görülmektedir. 2015 Haziran verileri ile karşılaştırıldığında, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretiminin yüzde 1.5 azaldığı gözlemlenmektedir.