Ticaret Bakanı Pekcan 'en kötü günler geride kaldı'

Pandemi sürecine ilişkin ekonomik soruları yanıtlayan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Mayıs ayı sonu itibariyle "en kötü günler geride kaldı" dedi.
06 Haziran 2020 Cumartesi 12:00


Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, TRT Haber'de katılmış olduğu programda ekonomi gündemine dair soruları yanıtladı. Pekcan ilk olarak, Habur ve Gürbulak sınır kapılarının önümüzdeki bu hafta itibariyle açılacağını duyurdu. Böylelikle bölgedeki ulaştırma sektörüne ve ihracatçılara büyük bir müjde vermek istediğini belirten Pekcan, Mayıs ayı rakamlarının açıklanmasıyla birlikte en kötü günlerin geride kaldığını ifade etti.

İhracatta belli başlı pazarların kademeli bir şekilde önümüzdeki aylarda normalleşmeye gideceğini belirten Pekşan, ülkemizin ihracat konusunda güçlü adımlarla ilerlediğini, pandemi sürecinin ihracat konusunda ülkemizi diğer ülkeler kadar derinden etkilemediğini dile getirdi. Türkiye'nin Mayıs ayından sonra ihracat konusunda diğer ülkelerden ayrılarak, kendi yolunda çok daha güçlü adımlarla ilerleyeceğini de sözlerine ekledi.

"Yerel paralarla ticaretin önemi artacak"

Yerel paralarla ticaretin öneminin artacağını belirten Pekcan, birçok ülke ile bu konuda anlaşmak üzere olduklarını belirtti. Ayrıca, dış ticaret açığı yüksek olan ülkelerle bu anlaşmanın çok daha olumlu yönde sonuç vereceğini belirten Pekşan, Rusya, Çin, Katar gibi önemli ülkelerle anlaşmaların imzalandığını, Rusya ve Çin anlaşmalarının yakın zamanda duyurulacağını söyledi.




Swap anlaşmalarının etkilentirilmesi konusunda çalışmaların hızlı bir şekilde devam ettiğini belirten Pekşan, Merkez Bankamızın bu konuda görüşmeleri sürdürdüğünü dile getirdi. Pekşan bakanlık olarak kendilerinin, ihracatçıların ve Merkez Bankası'nın bu konuda ortak bir karar almaları gerektiğini de sözlerine ekledi. Pekşan, yerel paralar ile ticaret konusunda da 2019 yılına dair önemli bilgiler verdi. 2019 yılında ihracatın 7,6 milyar dolarlık kısmının yerel paralarla gerçekleştiğini, 11,1 milyar dolarlık ithalatın da yine yerel paralarla yapıldığını belirtti.

Bu anlaşmaların daha yaygın bir hale getirilmesi adına çalışmalarını sürdürdüklerini ifade eden Pekşan, Çin ile bu konuda anlaşmalarının olduğunu ve daha kapsamlı bir şekilde ilerlemesi için çalışmalarını sürdürdüklerini ifade etti. Ayrıca bu konuda Güney Kore ile de çalışmalarının olduğunu ve en kısa süre içerisinde bu çalışmaların olumlu yönde sonuç vereceğini ifade eden Pekşan, Malezya, Hindistan ve Japonya gibi ülkelerle de bu anlaşmaları yapmak istediklerini dile getirdi. Pandemi sürecinin yerel paraların ticarette büyük önem taşıdığını tüm dünyaya gösterdiğini ifade eden Pekşan, bu konuda da ihracatçılarımıza gerekli destekleri vereceklerini ifade etti.

"Oyun ihracatında hedeflenen 1.5 milyar dolar"

Pekşan bu konuda ilk olarak Peak Games'in Zynga tarafından satın alınması durumuna değinirken, sözlerine şunları da ekledi: Şuan için oyun yazılım ve programlarını yapan 50 firmanın Ticaret Bakanlığı'ndan destek aldığını ve bakanlığın reklamdan istihdama kadar birçok alanda destek sağladığını dile getirdi. Ayrıca bu firmaların talepleri doğrultusunda desteklerini de şekillendirdiklerini ifade eden Pekşan, dünya genelinde oyun pazarında büyük bir pastanın olduğunu ve ülkemizin de bu pastadan önemli bir pay alması için çaba sarf ettiklerini dile getirdi.

Ülkemizin bu konuda henüz başlangıç aşamasında olduğunu belirten Pekşan, ilerleme sürecimizin hızlı bir şekilde devam ettiğini dile getirdi. Ayrıca 2 sene önce bu alandaki ihracatın 500 milyon dolar olduğunu belirten Pekşan, geçtiğimiz sene bu alandaki ihracatın 1 milyar doları aştığını ve bu sene ise hedefin 1.5 milyar dolar olduğunu ifade etti. 

Salgın sürecinde fahiş fiyat artışlarına denetim

Salgın sürecini fırsata çevirmek isteyenlerin fiyatlarda fahiş artışlara neden olduğunu belirten Pekşan, tüketicilerden gelen şikayetler ve vatandaşların talepleri doğrultusunda incelemeler gerçekleştirdiklerini, bu doğrultuda da gerekli cezai yaptırımların uygulandığını dile getirdi. Pekşan, sadece Mart-Nisan ayları içerisinde kesilen ceza tutarının 11 milyon TL olduğunu belirtirken, bu cezanın 682 milyon liralık kısmı gıda sektörüne olduğunu belirtti.

Ceza kesme sürecinin bakanlıklarla yapılan toplantılar sonucunda değil de daha çok tüketici şikayetleri çerçevesinde geliştiğini belirten Pekşan, şikayetleri öncelikle değerlendirdiklerini, ardından satıcıdan savunma istediklerini ve sonrasında uygun görülmesi durumunda cezai işlem uygulandığını belirtti. Yapılan ceza işlemleri sayesinde perakende sektöründe ciddi düzelemelerin yaşandığını ve denetimlerin çok daha sık bir şekilde devam edeceğini belirten Pekşan, tüketici şikayetlerini sürekli olarak göz önünde bulundurduklarını da sözlerine ekledi.

Kategori:
Etiket:

Diğer Haberler