Fethullah Gülen Cemaatine yakınlığıyla bilinen Bank Asya'ya TMSF tarafından el konuldu. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), Bank Asya’nın %63’lük hissesinin TMSF tarafından kullanılmasına karar verdi. BDDK tarafından yapılan açıklamada Bankacılık Kanunu içerisinde geçen “kurumun etkin denetimini engellemeyecek şeffaf ve açık ortaklık yapısı ve organizasyon şemasına sahip olması” kuralın, Bank Asya tarafından ihlal edilmesi nedeniyle bu kararın alındığı belirtildi.
El konulma durumu Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafınca yapılırken, Bank Asya’nın %63’lük bir kısmının el konulmasına karar verilmesiyle beraber kabul görüldü. Bunun üzerine TMSF yetkilileri tarafından İstanbul başta olmak üzere; bankanın merkezleri içerisinde gerekli incelemeler başlatıldığı da belirtildi.
TMSF tarafından yapılan açıklamada Bank Asya'nın rutin bankacılık işlemlerine devam edeceği ve yalnızca el konulduğu duyuruldu.
Bank Asya ne olacak sorusu yaklaşık 1 yıldır gündemdeydi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Eylül ayında isim vermeyerek "o banka zaten batmış" demesiyle iyice köşeye sıkışan Bank Asya, Kasım ayında 80 şubesini birleştirerek şube sayısını 201'e düşürmüştü.
Ziraat Bankası'nın Bank Asya'yı alacağı söylentilerine, Katar'lı bir finans grubunun Bank Asya'ya talip olduğu iddiaları da eklenmiş ancak bunların hiçbiri gerçekleşmemişti. Bank Asya 2004'ün ilk dokuz ayına 249,6 milyon lira zarar yazmıştı.
Bank Asya’nın %63’lük payına Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından el konulmasıyla ilgili BDDK’nın sitesinde yapılan resmi açıklamada, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun yapılan denetimlerle beraberinde imtiyazı paya sahip olan bazı ortakların, kurucularda aranmakta olan belirli nitelikleri taşıdığına dair gerekli belgelerin ve bilgin, belirlenmiş bulunan sürenin dolmasına rağmen Kuruma herhangi bir şekilde intikal ettirilmediği açıkça belirtilmiş durumdadır. Açıklamada yer alan yazı ise şu şekildeydi:
"Söz konusu imtiyazlı pay sahipleri açısından Kurumun etkin denetimini engellemeyecek şeffaf ve açık bir ortaklık yapısının Banka tarafından sunulamadığı, bu itibarla imtiyazlı pay sahiplerinin kurucularda aranan nitelikleri taşıdığına ilişkin bilgi ve belgelerin Kuruma ibrazına ve Kurum tarafından yapılacak değerlendirmeler sonuçlanıncaya kadar, Kanunun 18. maddesi beşinci fıkrası hükmü uyarınca, mezkur ortakların paylarına ilişkin temettü dışındaki ortaklık haklarının Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından kullanılmasına karar verilmiştir."
18.Madde ne diyor?
“Nitelikli paya sahip olan ortakların kurucularda aranan nitelikleri taşıması şarttır. Kurucularda aranan nitelikleri kaybeden nitelikli paya sahip ortaklar temettü dışındaki ortaklık haklarından yararlanamaz. Bu halde, diğer ortaklık hakları Kurumun bildirimi üzerine Fon tarafından kullanılır. Bu ortaklar sermayedeki doğrudan ve dolaylı payları yüzde onun altına düşene kadar rüçhan haklarını kullanamazlar.”
Bank Asya’nın %63’lük bölümüne Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından el konulurken, bu kararı veren Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) gerekli açıklamayı ve kararı, Bankacılık Kanunu’na göre verdi. Bunun üzerine Bank Asya’da parası olanlar ile ilgili ise şöyle bir açıklama bulunuyor: 100 bin TL’ye kadar hesabında parası bulunanlar için sigorta geçerli olup genel müdürlüklerde gerekli aramaların yapıldığı bildirilirken, 100 bin TL altında parası bulunan hesaplar ise sigorta güvencesi altında olacağından herhangi bir aramaya tabi tutulmayacak gibi gözüküyor.
3 Şubat 2015 akşam saatleri içerisinde Bank Asya’ya uygulanan TMSF tarafından el konulma ile ilgili madde, geçtiğimiz 2011 yılı içerisinde Arap Türk Bankası A.Ş.’ye de aynı şekilde uygulanmıştı. 5411 sayılı Bankacılık Kanunu’nun içerisinde bulunan 18. Maddesinin 5 numaralı fırkasında ki kural doğrultusunda, Libya Foreign Bank’a ait olan Arap Türk Bankası’na da %62,37 oranında bir el konulma gerçekleşmişti. Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi tarafından 1970 ile 1973 sayılı kararları ile birlikte 2011/2001 sayılı Bakanlar Kurulu kararının Libyan Yabancı Bank tarafından sona edilmesine kadar TMSF tarafından kullanıma hak verilmişti.
GÜNCELLEME: 30 MAYIS 2015 itibariyle BDDK Bank Asya'ya tamemen el koymuştur.
Batık Bankalar listesine böylelikle Bank Asya'da girmiş oldu.