TUİK (Türkiye İstatistik Kurumu), 2019 yılına ilişkin önemli bir ekonomik veri duyurdu. Yapmış olduğu duyuruda Türkiye'nin 2019 yılı geçici satın alma paritesi puanının 61 olduğunu açıkladı. Bu veriye göre normal bir geçici satın alma paritesi 100 olarak bilinirken, bu verinin 100'den yüksek olması, gayri safi yurt içi hasıla endeks değerinin ne kadar dengeli olduğunu göstergesidir. Peki, GSP nedir?
Geçiçi satın alma paritesi nedir?
Geçiçi satın alma paritesi, farklı ülkelerdeki ürün, mal ve hizmetlerin, kıyaslama yapılacak ülkenin para birimi ile diğer ülkelerin para birimleri arasındaki satın alma gücünü ölçen bir değerdir. 1 birim para ile farklı bir ülkede ne kadar ürün alabiliyorsunuz? Kendi ülkenizde ne kadar ürün satın alabiliyorsunuz? sorularının cevaplarını verir.
Türkiye'nin geçiçi satın alma paritesi pek iç açıcı değil
TUİK'in açıkladığı verilere göre geçici satın alma paritesi değeri kişi başına düşen gayrisafi yurt içi hasıla endeks değeri 61 olarak belirlendi. Avrupa Birliği İstatistik Ofisi tarafından hazırlanan bu veriler neticesinde 2019 yılında Türkiye, GSYH endeks değeri 100'ün altında kaldı. Bu endeksin 100'ün altında kalan ülkeleri arasında 27 Avrupa ülkesi de yer aldı. Söz konusu endeks değeri için ortalama veri 100 olarak bilinirken, 100'ün altında 39 puan geride kalan Türkiye'nin, ekonomik anlamda ciddi sıkıntılar yaşadığı sonucu ortaya çıktı. Aynı zamanda bu veriler sayesinde Türkiye'deki gelir dağılımının ne denli eşitsizlik içerdiği de gözler önüne serildi.
261 endeks değeri ile Lüksemburg bu verilerde zirvede yer alırken, 31 endeks değeriyle de Arnavutluk, bu verilerin son sırasında yer aldı.