Tüketicilere Bayram Döneminde Alışveriş Uyarıları

Tüketici Sorunları Derneği TÜSODER Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu, önümüzdeki Kurban Bayramı öncesi tüketicileri fırsat düşkünlerine karşı uyararak, dikkatli olmalarını istedi.
20 Eylül 2015 Pazar 14:33


Tüketici Sorunları Derneği TÜSODER Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu, önümüzdeki Kurban Bayramı öncesi tüketicileri fırsat düşkünlerine karşı uyararak, dikkatli olmalarını istedi.

Bayramda tüketicileri bekleyen tehditlerin oldukça önemli olduğuna dikkat çeken Başkan Ağaoğlu, bu tehditler arasında kurban alırken aldatılmayı, pahalı bilet satışını, kredilerdeki ucuzluk iddialarını,  'yalancı' bayram indirimlerini, bayat ve sağlıksız şekerlemeyi ve erken rezervasyonla indirim numaralarını saydı. 

"Kurban alırken kurban olmayın." diyen Ağaoğlu, kesilen hayvanın hastalıklı, veya hile ile kilo aldırılmış olabileceğine dikkat çekerken şöyle dedi: "Kurbanlık alırken mutlaka hayvanın sağlık belgesi görülmeli, ödenen bedelle ilgili makbuz ve satıcının iletişim bilgileri de alınmalı. hayvanın kesimden sonra hastalıklı çıkması durumunda ’ayıplı mal’ hükmündedir. Tüketici Kanununa göre bedel iadesi talep edilebilir veya yenilebilecek durumu varsa ayıp oranında bedel indirimi uygulanması gerekir."

Bir diğer sorun olarak da bazı uyanık firmaların fahiş fiyata ve mükerrer bilet satışlarını gösteren Ağaoğlu, yüksek fiyatttan bilet almasına rağmen ayakta yolculuk eden ya da yolculuk edemeyen müşteriler olduğunu belirterek, Böyle bir olumsuzlukla karşılaşan tüketiciler işin peşini bırakmamalı, Otogar Zabıta Müdürlüklerine başvurmalı ve haklarını aramalıdır" diye konuştu. Ayrıca Ağaoğlu'na göre firmaların internet sitelerinden bilet fiyatlarını karşılaştırmak, bu tarz kurnazlıklara karşı dikkatli olmak için önemli. 




Başka Ağaoğlu'nun bir başka uyarısı da ucuz krediler konusunda oldu. Dolardaki artış nedeniyle aslında faizlerin yüksek olduğunu belirten başkan, borç sarmalına sokacak denli kredi kullanılmaması gerektiğini belirtti.

Yalancı indirim kampanyaları düzenleyen firmaların ürünün önce fiyatını yükseltip, sonra da üstünü çizerek indirim yapıyormuş imajı verdiklerini söyledi. 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun'un içerdiği indirimli satış hükümlerinden bahseden Ağaoğlu, "Etiketlerde önceki fiyat ile indirim fiyatının belirtilmesi gerekir ve indirimden önceki fiyattan satış yapıldığının ispatı satıcıya aittir" dedi.

Bir diğer bayram adeti olan şeker ve çikolata ikramı alışkanlığının da sahtekarların saldırısı altında olduğunu belirten başkan, "Bir kısım vicdan yoksunu üreticiler sağlıksız, son kullanma tarihi geçmiş veya piyasadan geri gelmiş ürünleri bu dönemlerde piyasaya sürmekte ve halk sağlığını tehdit edebilecek ürünlerle haksız kazanç peşinde koşmaktadırlar" ifadelerini kullandı. Bu gibi durumlarda Gıda ve Tarım Bakanlığı ile Belediye Zabıtalarına şikayette bulunulmasının gerektiğini belirtti.

Son olarak da seyahat ve tatil konusuna değinen başkan Ağaoğlu, "Son yıllarda ise pek çok insan Bayram tatilini turistik yurt içi veya yurt dışı seyahatle değerlendirme eğilimine girdi. Bazı firmalar ise günler, hatta haftalar öncesinden erken rezervasyon adı ile tatil programlarının satışını yapmakta ancak dönüşte hayal kırıklığı yaşayan tüketicilerin şikayetleri her yıl azımsanmayacak sayıda artmaktadır. Yıl boyunca hayalini kurdukları tatillerinin zehir olmamasını isteyen tüketiciler dikkatli olmalı ve seyahat acentelerini seçerken gereken özeni göstermelidirler." ifadelerini kullandı.

Her şeye rağmen, olumsuz bir durumla karşılaşmaları halinde tüketicilerin, bayram sonrasında, ikametlerinin bulunduğu yerdeki Tüketici Hakem Heyeti'ne başvurabileceklerini belirtti.

Kategori:

Diğer Haberler