Yapı Kredi Başekonomisti Cevdet Akçay Piyasaya İlişkin Açıklamaları

Yapı Kredi Başekonomisti 30 Mart seçimleri öncesinde ve sonrasında Türkiye piyasalarında yaşanabilecek gelişmeler ve global ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
26 Mart 2014 Çarşamba 13:36


"Fed'in tapering, geriye çekilme sürecinin başlamasına en hazır merkez bankası Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'ydı (TCMB)…" Bu sözler Yapı Kredi Başekonomisti Cevdet Akçay’a ait. Akçay, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) tahvil alımlarını azaltma sürecine gelişmiş ülke piyasalarının verdiği tepkiden, gelişmekte olan ülkelerin etkilendiği görüşünü savunuyor.

“Algı Her Şeyden Daha Önemli”

30 Mart seçimleri öncesinde ve sonrasında Türkiye piyasalarında yaşanabilecek gelişmelere ve global ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde bulunan Akçay, finans piyasalarında "algı"nın her şeyden daha önemli olduğunun altını çizdi.

Finans piyasalarını, "fiyatlamanın enteresan yapıldığı yerler" olarak nitelendiren Akçay, buna yönelik şu açıklamalarda bulundu: "Bundan kastım şu; bir saniyelik fiyatlama yapıyorsunuz, bu mal piyasasına benzemez. Dolayısıyla algılar da anlık değişebildiği gibi, kuvvetli şekilde daha uzun süreye yayılarak da değişebiliyor. İki tane farklı Türkiye'den bahsetmiyoruz, Mayıs ayındaki Türkiye ile 10 ay sonraki Türkiye arasında çok büyük fark yok. Aşağı yukarı aynı Türkiye, ama varlık fiyatlarında bir değişim var. Temel göstergelerde bir değişiklik yok. Temel göstergelerinizdeki bazı özellikler verili bir koşulda hiçbir problem olmayabilirken, başka bir koşulda problem olabiliyor, bugün bunu yaşıyoruz. Mesela Türkiye'nin cari açığından bugün fazla bahsedilmeye başlandı, 'Kırılgan 5'li' diye bir nosyon hafif uyduruldu. Bence çok kıymeti olan bir şey değil bu, fakat piyasa bu tarz sloganları seviyor. Dolayısıyla farklı bir ülke olmamasına rağmen, varlıkları farklı fiyatlanmış ve algısı farklı bir Türkiye var."




Akçay, Türkiye'nin kendisinin değil, algısının değiştiğinin altını çizerek, "Niye değişti? İşte Fed tahvil alımını azalttı... Aslında Fed'in bu alımları azaltacağı biliniyordu, ama orada olan şu, Fed piyasalara bir kombinasyon verdi. Bir aksiyonun yanına bir taahhüt koydu. Dedi ki, 'Ben azaltmaya başlıyorum ama faizler uzun süre düşük kalacak.' Piyasa bu yumuşatmayı tamamen çöpe atıp, sadece aksiyonu fiyatladı. Fed bir kombinasyonun fiyatlanmasını isterken, piyasa taahhüdü dikkate almayıp sadece aksiyonu sert bir şekilde fiyatladı" değerlendirmesinde bulundu. Türkiye ile birlikte gelişmekte olan piyasaların burada sıkıntıya düştüğünü dile getiren Akçay, Fed'in tapering, geriye çekilme sürecinin başlamasına en hazır merkez bankasının TCMB olduğu yorumunda bulundu.
 


Kategori:
Etiket:

Diğer Haberler