HSBC Satılık Gayrimenkuller, İcradan Satılan Evler, Konutlar, Daireler





HSBC’den satılık gayrimenkuller; haciz işlemi başlatılmış, icralık konutların, iş yerlerin, tarla ve arsaların banka tarafından e-ihale yöntemiyle ya da teklif verme yöntemiyle satılmasını ifade eder. Bankalar üzerinden alınan taşınmazlar, icra öncesindeki piyasa koşullarına göre daha uygun fiyatlara sahiplerini bulduklarından dolayı daha çok tercih edilmektedir. Böylece amacı yatırım yapmak olan ya da mesken, iş yeri gibi ihtiyaçlara sahip olan kişiler sıkça bankalardan satılık gayrimenkuller için sorgular yapmaktadır. Biz de bu yazımızda

HSBC’den satılık gayrimenkul ürünlerini; “HSBC satılık gayrimenkul almak avantajlı mı, nasıl satın alınır?” gibi soruların ışığında anlatacağız.

Bankanın kendi internet sitesi olan hsbc.com.tr/gayrimenkuller üzerinden süreçle ilgili bilgileri takip edebilirsiniz. Ancak banka kendi internet sitesi üzerinden e-ihale düzenlemiyor. Bunun için aracı bir kurum olan INTENGO firmasıyla çalışıyor. Gerekli bilgileri hemen vermeye başlayalım. 

HSBC’den Satılık Gayrimenkuller

Başlarken belirttiğimiz gibi, HSBC’den satılık gayrimenkuller, taşınmaz piyasasındaki mesken, arsa gibi taşınmazlara göre çok daha uygun fiyatlara alıcı buluyor. Ülke genelinde geniş bir şube ağına sahip olan HSBC, milyonlarca müşterisine kredi ve finansman desteğinde bulunuyor. Milyonlarca müşterisinin kullandığı ihtiyaç kredisi ürünlerinden sonra ise sırayı konut kredileri alıyor. HSBC kredileri konusunda size en uygun olan krediyi incelemek isterseniz HSBC Kredileri konusuna tıklayarak inceleyebilir ve dilediğiniz kredi için oran araştırması yapabilirsiniz.

Zaman zaman kişisel ya da kurumsal konut kredilerinde ödeme zorlukları ortaya çıkabiliyor. Bu durum sonucunda da ipotekli olarak kullandırılan konut kredilerinin banka tarafından icraya verilmesiyle süreç işlemeye devam ediyor. Bir dizi işlem sonucunda icra dairesince taşınmaz satışa çıkarılıyor. Az sonra anlatacağımız şekilde bankalar, sürecin bir döneminde taşınmazı icra dairesinde satın alıyor ve ardından dilerse kendi internet sitesinde dilerse de INTENGO gibi aracı internet siteleri üzerinden satışa çıkarıyor. HSBC’den satılık gayrimenkulleri HSBC INTENGO sayfasından takip edebilirsiniz.

HSBC’den Satılık Gayrimenkulleri Satın Almak Avantajlı Mı?

Yazımızın başında HSBC’den satılık veya diğer bankalardan satılık taşınmazların spot gerçek piyasalara göre daha uygun fiyatlar sağladığını ve bunun da alıcı açısından bir avantaj ortaya koyduğunu belirtmiştik. Bu başlık altında, bu durumun sebeplerine değineceğiz. Bankalar ve doğal olarak HSBC, asetlerinde taşınmaz mülkleri fazla bulundurmak istemeyeceklerdir. Bankacılık kanununa göre, iki yılı aşan taşınmazların sermayeye irat olarak kaydedilmesi gerekeceğinden ve bu durum da aktif rasyosunu artıracağından tercih etmezler. Bu sebeple ellerinde bulundurdukları gayrimenkul değerleri, ellerinden çıkarmak isterler.

Ayrıca HSBC ve diğer bankalar, kredi veya finansman desteği sunarak ekonomik ekosistem içerisinde akıcı bir ağ kurmakla yükümlüdürler. Bu nedenle ilk amaçları, gayrimenkul tedarik etmek – biriktirmek değil, batık kredileri tahsil ederek finansal destek ile kullanıcılara destek sağlamaktır.

Bankalardan satılık mülkleri satın alarak emlakçı komisyonu ödemeden taşınmaz sahibi olabilirsiniz. Emlakçı komisyonu olmadığı için ödeyeceğiniz tutar daha az olacaktır. Bununla birlikte HSBC dekont kesen bir kurum olduğu için HSBC’den satılık taşınmaz satın alırken size fatura da kesmeyecektir. Böylece KDV tutarı için de bir ödeme yapmanız gerekmez. Aynı zamanda burada bahsetmemiz gereken bir başka kavram da muhammen bedel kavramdır. Normal konut piyasasında çok da önemsenmeyen bu kavram, özellikle ilk kredili konut satın alımlarında ve bankalardan satılık gayrimenkul alımlarında göz önünde bulundurulur.

Muhammen bedel, bilirkişi tarafından değerlemeye konu taşınmaz için belirlenen hak ediş bedeline verilen isimdir. Muhammen bedel, kabaca düşünüldüğünde normal piyasa fiyatından düşük olacağı için uygun fiyat söz konusu olacaktır.

HSBC Satılık Taşınmazlar İçin Fiyat Nasıl Belirlenir?

HSBC satılık gayrimenkuller için fiyatın ilk belirlendiği yer icra daireleri olacaktır. İcra daireleri ipotekli taşınmazlar için fiyat belirlemesi yaptırmak amacıyla ekspertiz şirketleri ile anlaşır. Ekspertiz raporuna göre taşınmazın en düşük ücreti yani muhammen bedeli de böylece ortaya çıkmış olur. Fakat icra dairesinin satışa çıkardığı tutar üzerinden alıcı bulunmaması ya da bu ücret banka tarafından az bulunması üzerine, banka avukatları aracılığıyla taşınmazı satın aldırır. Kendi internet siteleri üzerinden ya da aracı kurum internet siteleri üzerinden muhammen bedel üzerinde ya da muhammen bedelden satışa koydururlar. Hatta bazı bankalar, muhammen bedel altında dahi satışlar yapabilmektedir. Banka istediği durumda yeniden bir ekspertiz raporu çıkarttırabilir ve fiyatı güncelleyebilir. Böylece muhammen bedel de güncellenmiş, fiyat ortaya çıkmış olacaktır.

HSBC’den Satılık Gayrimenkuller Nasıl Alınır?

HSBC’den satılık gayrimenkuller e-ihale yöntemiyle, yüksek teklif veren alıcılara satılır. Bankanın hsbc.com.tr/gayrimenkuller sayfası üzerinden yönlendirildiğiniz INTENGO aracı internet sitesindeki gayrimenkullerden, sizin için uygun olanları seçerek başvuru ve teklif aşamalarının sonucunda dilediğiniz gayrimenkule sahip olabilirsiniz.

E-İhale Yöntemiyle Gayrimenkul Satın Almak

Bankaların satılık gayrimenkulleri için farklı yöntemler benimsenebilir. HSBC de INTENGO aracı internet sitesi üzerinden gayrimenkullerini, E-İhale yöntemi ile satmaktadır. Bu sebeple de beğendiğiniz bir gayrimenkulün satışı için ihalesine katılmanız gerekir. Belirtelim ki, ihale sürecine kadarki sürede mutlaka satın almak istediğiniz meskeni, tarlayı ya da arsayı bizzat görmenizi; araştırmanızı öneriyoruz. Sonrasında ise sizi bir başvuru süreci izleyecektir.

Başvuru Süreci: HSBC satılık gayrimenkuller ihalesinde, inceleyip beğendiğiniz gayrimenkul için teklif verebilmeniz için öncelikle aracı internet sitesi olan INTEGO ile iletişime geçmeniz ve gayrimenkulün durumu ile ilgili bilgi almayı deneyebilirsiniz. İhale sürecini yöneten kurumun INTENGO olduğunu bilmenizde fayda bulunuyor. Telefon ile iletişime geçtiğiniz gayrimenkul danışmanı size gerekli taşınmaz bilgilerini ilettikten sonra başvuru için sizi yönlendiriyor. Bu noktada dikkat etmeniz gereken nokta şudur ki, HSBC INTENGO sayfasındaki ilanı dikkatle incelemelisiniz. Zira burada başlangıç fiyatı, minimum artış tutarı ve ihale katılım bedeli detaylarını gözlemleyeceksiniz. Az sonra ihale katılım bedeli nedir, açıklayacağız. Bankaya ise bu noktada bir teminat tutarı ödemeyeceksiniz.

İhale Katılım Bedeli: INTENGO, e-ihaleyi düzenleyen bir aracı kurumdur. Aynı zamanda size dilediğiniz anda gayrimenkulü gezdirip gösterebileceğinden bir hizmet bedeli talep ediyor. Elbette bazı bankalar bu komisyon tutarını kendisi de ödeyebilmektedir. Ancak HSBC, bu tutarı alıcıya yıkmaktadır. İhale Katılım Bedelini HSBC’de bulunan İntengo Bilişim Teknolojileri Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi adına, TR56 0001 0024 8765 9689 7550 17 nolu IBAN numarasına yatırmalısınız.

İstenen Belgeler: Başvuru sürecinin en önemli adımları ise istenen belgeleri aracı kurum olan INTENGO’ya iletmenizdir. İstenen belgeler INTENGO’ya iletildikten sonra teklif süreci ve kazanmanız durumunda da satın alma süreci başlayacaktır. Öncelikle ihale sayfasında yer alan ihale katılım bedelinin INTENGO aracı kurumuna ödenmesi gerekiyor. Ayrıca Hizmet Sözleşmesi de tarafınızdan her sayfası imzalanmış olarak hazırda bulundurulmalıdır. Sonrasında bireysel başvurularda sadece kimlik kartı / nüfus cüzdanı fotokopisi, hizmet sözleşmesi ve ihale katılım bedeli yatırıldığını gösterir dekont istenirken; kurumsal başvurularda kimlik kartı / nüfus cüzdanı fotokopisinin yanında sözleşme, dekont, yetki belgesi, imza sirküleri, ticaret sicil gazetesi fotokopisi ve vergi levhası fotokopisi istenecektir.

Yukarıdaki evrakları; İntengo Bilişim Teknolojileri San. ve Tic. A.Ş adına, Esentepe Mah. Müselles Sok. No: 1/1 Onur İş Merkezi Kat:3 34394 Şişli İSTANBUL adresine göndermelisiniz.

HSBC’den Satılık Gayrimenkul İhalesine Nasıl Katılırım?

HSBC’den satılık ihalelerine katılmak için yukarıda bahsettiğimiz başvuru sürecinin sonuna gelmiş olmanız gerekir. Eğer ihale katılım bedelini ödemiş ve sözleşmeyi imzalayarak diğer evraklarla birlikte INTENGO’nun adresine göndermişseniz, artık T.C. kimlik numaranız ile ve SMS ile size gönderilecek olan şifreniz ile sisteme giriş yapabilir; başvuruda bulunduğunuz taşınmaz için teklif verebilirsiniz. Fakat bu başlık altında teklif sürecinden öncesine değineceğiz. Unutmayın ki, öncelikle INTENGO’nun 0 850 399 27 84 numaralı destek hattını aramalı ve süreçle ilgili destek istemelisiniz. Adım adım danışmanınız ile yapacağınız güvenli giriş sayesinde, bazı noktalarda hata yapma olasılığınız düşecektir.

HSBC Satılık Gayrimenkuller İçin Teklif Yapmak

HSBC satılık gayrimenkuller için direkt olarak bir teklif sunamazsınız. E-İhaledeki ihaleye teklif vermeli ve yüksek teklif veren olarak ihaleyi kazanmalısınız. Aracı kurumdan aldığınız kullanıcı adı ve şifreyle girişinizi tamamlamanızın ardından, sözleşme imzaladığınız ve ihale katılım bedeli ödediğiniz gayrimenkulün sayfasına giderek, muhammen bedele minimum artış miktarı kadar daha ya da daha fazla ekleyerek teklifte bulunabilirsiniz. Belki en fazla düşülen hata, ekrandaki satış fiyatının gerçek satış fiyatı olduğunun düşünülmesidir. Muhammen bedelin üzerine en az, minimum artış tutarı kadar ekleyerek teklif yapmazsanız, sistem bunu kabul etmeyecektir.

Teklifinizi sunmanız ardından, sizin gibi, ihale katılım bedeli ödeyen kullanıcılar teklif sunduğunuz taşınmaz için teklif sunabilirler. Sistem size otomatik olarak bir e-posta gönderecektir. Dilerseniz, siz de yapılan bu teklifin üzerine çıkarak yeni bir teklif sunabilirsiniz. Süreç sonunda en yüksek teklifi veren kişi ihalenin kazananı olacak ve taşınmazı satın alma fırsatını yakalayacaktır.

Siz ya da başka bir kullanıcı ilk teklifi sunduktan hemen sonra, taşınmaz için bir geri sayım başlayacaktır. Bu geri sayım süresini banka, her taşınmaz için ayrı olarak başlatabilir. Bu geri sayım sonuna kadar teklif verilmediğinde ilk teklif sahibi taşınmazı kazanabilir. Ancak son 30 dakika kalana kadar bir başka kullanıcı teklif sunarsa, sayaç sonuna 30 dakika daha eklenir ve son 30 dakika kalana ve teklif verilmeyene kadar böylece devam eder. Bir noktadan sonra artık teklif gelmez ve en yüksek teklif ihaleyi kazanır.
Belirtmekte fayda var, taşınmazlar için muhammen bedelin altında teklif yapamazsınız.

HSBC Satılık Gayrimenkuller İçin Teminat Bedeli Ödeyecek Miyim?

HSBC satılık gayrimenkulleri satın alırken bankaya teminat bedeli ödemezsiniz. Bunun yerine INTEGO’ya komisyon bedeli olan ihale katılım bedeli ödemeniz gerekir. Her banka farklı yöntemler ile gayrimenkullerini satışa sunarlar. Bazı bankalar, aracı kurumlarla çalışsalar dahi, aracı kuruma komisyonları kendileri öderler ve sizden satış tutarına dahil edilecek teminat bedeli isterler. Eğer banka, teminat bedeli istemiyorsa, bu durumda aracıya ödeyeceğiniz ihale katılım bedelini yeterli sayarlar. Ödeyeceğiniz ihale katılım bedelinin satış tutarından hariç bir ödeme olduğunu da belirtelim.

İhale Katılım Bedelini Geri Alabilir Miyim?

İhale katılım bedelini geri almanız mümkündür. Ancak bunun için belirli şartların yerine getirilmesi gerekmektedir.
  • Teklifiniz diğer katılımcıların tekliflerine nazaran düşük kalmışsa,
  • Banka katılım sağladığınız ihaleyi iptal etmişse,
  • Banka ya da aracı kurum ihaleye katılmanıza haklı sebeplerle engel olmuşsa,
  • İhale katılım bedelini ödemiş olsanız dahi sistem üzerinden ihaleye teklif vermemişseniz yazılı beyanınız olması şartıyla ihale katılım bedeli size iade edilecektir.

HSBC’den Satılık Gayrimenkul Alırken Kredi Kullanabilir Miyim?

HSBC’den satılık taşınmazlar alırken genellikle satışlar peşin olarak yapılmak istenir. Bankanın ihale sayfasındaki bilgilerden, istediğiniz taşınmazın krediye uygunluğunu kontrol edebilirsiniz. Eğer krediye uygun olarak işaretlenmişse, bu taşınmaz için kredi kullandırım yapılabilir. Kredi kullanmak için, kredibilitenize bağlı olarak farklı bankalar ile de çalışabilirsiniz. Ancak isterseniz, elbette HSBC’den de kredi talebinde bulunabilirsiniz.

Dikkat edilmesi gereken nokta ise kredi çekecekseniz, bunu satın alma aşamasından önce gerçekleştirmiş olmanız ya da en azından olumlu sonuç alabilmenizdir. Satın alma aşamasına geldikten sonra kredi başvurusu yapmak, olumsuz sonuçlanması durumunda, ihale katılım bedelinizin tarafınıza iade edilmemesi ile sonuçlanacaktır.
HSBC’nin her bütçeye uygun konut kredilerini incelemek için HSBC Konut Kredileri sayfamızı ziyaret ederek, kendiniz ve satın almak istediğiniz konut için en uygun krediyi bulabilirsiniz. Mesken, iş yeri ve arsa kredileri kullanarak dilediğiniz taşınmazı satın almak için kredi kullanabilirsiniz.

HSBC’den Satılık Taşınmaz Satın Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

HSBC satılık gayrimenkuller satın alınmadan önce dikkatlice araştırılmalı ve satın alma sürecinde de her hamle INTENGO ile atılmalıdır. Her şeyden evvel, beğendiğiniz ve size uygun olduğunu düşündüğünüz taşınmaz için teklif aşamasına gelmeden önce, imkânınız bulunuyorsa, bizzat kendiniz giderek satın almak istediğiniz mesken, iş yeri ya da arsayı incelemelisiniz. Çevre şartları, komşularınız, ulaşım gibi konular dikkat edilmesi gereken hususlar arasındadır.

Ardından gayrimenkulün durumunu; iskân, alan, tapu bilgileri, kullanım durumu, hasar ve imar konularını gerekli kurumlardan araştırmalısınız. İlerleyen aşamalarda iskân durumunda sorun çıkması ya da evde hasar bulunması durumunda banka kesinlikle mesuliyet kabul etmeyecektir. İmzaladığınız sözleşmede bu durumu kabul etmiş sayıldığınız belirtildiğinden, kesinlikle önceden detaylı bir inceleme yapmalısınız. Bu sebeple satıştan vazgeçmeniz durumunda ödediğiniz ihale katılım bedeli iade edilmeyecektir.

Satış öncesinde önemli bir husus da ödemelerdir. İhale katılım bedelini ödedikten sonra teklifinizi yapıp ihaleyi kazandığınızı düşünürsek, bu süreçten önce mülkün tüm parasını hazır etmenizi öneriyoruz. Zira ödeme zamanı geldiğinde banka ödemesini alamadığında, ihale katılım bedeliniz size iade edilmeyeceği gibi eğer kredi ile ödeme yapacaksanız, süreç öncesinde kredinizin onaylanmış olması ya da direkt olarak paranın elinize geçmesi önemlidir. Zira zamanında ödeme yapamazsanız, sözleşme iptal edilecek ve ihale katılım bedeliniz iade edilmeyecektir.

İhaleyi kazandıktan sonra tapu devri esnasında, satış yapılan kişi dışında biri üzerine tapuyu devrettirmeye çalışmamalısınız. Bu durum banka için iptal sebebi doğuracaktır. Bununla birlikte mülke ait olan geçmiş dönem borçlarını da banka kabullenmediğinden siz ödeyeceksinizdir. İhale sözleşmesinde alenen belirtildiği üzere tapu devrindeki ödemelerin tamamını siz yapmakla sorumlusunuz.


Diğer bankaların satılık gayrimenkulleri