İhracatçılara Türk Eximbank'tan 380 milyon € yeni kaynak

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Türk Eximbank'ın Dünya Bankası garantisi altında Türk ihracatçılara 380 milyon € kredi sağladığını bildirdi.
30 Haziran 2020 Salı 08:50


Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'ın yapmış olduğu yazılı açıklamaya göre, Türk Eximbank'ın 26 Haziran'da Hazine ve Maliye Bakanlığının kontrgarantisiyle Dünya Bankası grubunun bir üyesi olan International Bank for Reconstruction and Development'ın ana para tutarının yarısına garanti sağladığı 380 milyon € tutarındaki kredi için anlaşma sağlandığı belirtildi.

Söz konusu kredinin 2 yıl geri ödemesiz ve 10 yıl vadeli olduğunu belirten Pekcan, bu kredinin toplam maliyetinin 6 aylık euribor+ yüzde 2,83 civarında gerçekleştiğini ve söz konusu fonun mevcut koşullarının maliyet anlamında son derece uygun olduğunu dile getirdi. Küresel piyasada böyle bir işlemin 10 yıl vadeli olmasının Türkiye piyasasına olan güvenden kaynaklı olduğunu belirten Pekcan, böylelikle Türkiye ihracatçıları için yeni bir kredi penceresi oluşturulduğunu belirtti.

Türkiye için ilk, dünya için ikinci bir işlem 

Dünya genelinde ve Dünya Bankası garantisi altında yapılan bu işlemin Türkiye için ilk, dünyada ise benzer işlemin ikinci kez yapıldığın vurgulayan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, buna rağmen bu denli uzun vade sağlanmasının ve Türk Eximbank'ın sağlamış olduğu kaynağın 400 puan fiyat avantajı sağladığını dile getirdi. Dünyada benzer açıdan yapılan diğer kredi işleminin daha az garanti oranına sahip olmasının, Türkiye'nin ise bu garanti oranının kat kat üstünde bir garanti oranına sahip olması durumunun büyük bir başarı olduğunu ifade eden Pekcan, kredi koşullarının ise 3 ay süren ek müzakereler, Dünya Bankasına ek olarak yapılandırılmış finansman ve yatırım bankacılığı uzman toplamda 19 kuruluşun görüşleri ve onayı sonucunda oluşturulduğunu belirtti.

Kredinin %70'i KOBİ'lere kullandırılacak

Kullanılan kredinin tamamının Türk Eximbank'ın yeni sürdürülebilirlik süreci dahilinde değerlendirileceğini söyleyen Pekcan, kredinin %70'lik kısmının ise KOBİ'lerin finansmanında kullandırılacağını belirtti. Böylelikle Türkiye'nin yeni yeni ihracatçılar kazanacağını belirten Pekcan, kredinin en az 'luk kısmının ise cinsiyet eşitliği prensibine dayandırılarak, Dünya Bankası ile ortak geliştirilen "Kadın Katılımı" tanımı kapsamında değerlendirilecek firmalara kullanıdırılacağını belirtti.




Bakan Pekcan, ilerleyen zamanlarda Türk Eximbank'ın benzer şekilde 500 milyon € tutarında 10 yıllık vadeli bir krediye onay verebileceğini belirtirken, söz konusu kredinin çok daha uygun maliyetli olabileceğini vurguladı.
 

Kategori:
Etiket:

Diğer Haberler