Akbank Satılık Gayrimenkuller, İcradan Satılan Evler, Konutlar, Daireler





Akbank’tan satılık gayrimenkuller, icra işlemi başlatılmış olan hacizli iş yerleri, konutlar, tarla ve arsalar banka tarafından satılırlar. Akbank’tan alacağınız satılık gayrimenkul ürünleri, normal piyasa fiyatlarına göre çok daha avantajlı olacağından yatırımcılar tarafından tercih edilebilir. İhtiyaçtan dolayı ya da yatırım amacıyla sahip olabileceğiniz uygun fiyatlı Akbank’tan gayrimenkuller ile ilgili detayları yazımızda bulacaksınız. Sizler de Akbank’tan satılık gayrimenkulleri incelemek ve satın almak isterseniz, bankanın Akbank Satılık Gayrimenkuller sayfasını ziyaret edebilirsiniz. Biz de bu yazımızda Akbank’tan satılık taşınmazların hangi koşullarda satıldığını, nasıl satın alınabileceğini adım adım teklif verme süreçlerini sizlerle paylaşacağız.

Akbank’tan Satılık Gayrimenkuller

Akbank’tan satılık gayrimenkuller, taşınmaz piyasalarında satılan konut, iş yeri, arsa ve tarla gibi taşınmazlardan daha uygun fiyatlara alıcı bulabilmektedir. Ülke genelinde geniş bir bankacılık ağına sahip olan ve özel bankalar arasında ülkemizde popüler olan Akbank, yüzlerce şubesiyle milyonlarca kişiye hizmet sunuyor. Sunduğu hizmetler arasında, şüphesiz en önemlileri kredilerdir. Konut kredileri, arsa kredileri gibi tüketicilerin rağbet gösterdikleri kredilerde, kredileri kullanan kişiler ya da kurumlar, zaman zaman kredi geri ödemelerinde zorlanarak geri ödeyemezler. Bunun sonucunda da banka ipotekli olarak vermiş olduğu krediye karşılık satın alınan taşınmazları satışa çıkarır. Akbank satışlarını e-ihale yöntemiyle kendi internet sitesi üzerinden gerçekleştirir.

Akbank’tan Satılık Taşınmazlar Hangi Kanallardan Satılırlar?

Akbank’tan satılık gayrimenkuller, bankanın Satılık Gayrimenkuller sayfasında teşhir edilmekte ve satışa çıkarılmaktadır. Bankalardan satılık taşınmazlar için genelde bankaların yetki sundukları farklı aracı internet sitelerinden satışlar da yapılmaktadır. Ancak Akbank, bu aracı internet siteleri ile şimdilik çalışmamaktadır. Fakat yine de aracı internet sitelerindeki satışlar gibi, e-ihale yöntemini kullanarak satışlarını yaparlar. Doğrudan teklif ile satmakta oldukları bir taşınmaz ürünü biz incelememiz esnasında göremedik.

Akbank’tan Satılık Taşınmazlar Avantajlı Mı?

Akbank’tan satın alacağınız konut, iş yeri, tarla ve arsa gibi gayrimenkuller, piyasa fiyatlarından aşağıda olacaktır. Akbank’ın ve diğer bankaların ilk amaçları ellerinde taşınmaz ya da taşıt tutmak değil, nakit para bulundurarak finansal yaşama destek sağlamaktır. Bu yüzden asetlerine aldıkları taşınmazları en kısa sürede elden çıkararak, verdikleri kredilerin karşılığını almak isterler. Az sonra açıklayacağımız *muhammen bedel üzerinden satış gerçekleştirdikleri ve araya aracı, emlakçı girmeyeceğinden uygun fiyatlara gayrimenkul sahibi olabilirsiniz.

*Muhammen bedel: Bilirkişi (Eksper) tarafından değerlemeye konu taşınmaz ya da taşıt için biçilen hak ediş bedelidir.

Piyasalara Göre Daha Uygun Fiyatlı Olmaları

Normalde taşınmaz piyasalarında taşınmaz satın almak istediğinizde, serbest piyasa koşullarına göre belirlenen fiyatlar üzerinden satın alma işlemi gerçekleştirirsiniz. Yani bir satıcının belirlemiş olduğu fiyat üzerinden pazarlık yapar, yine satıcının kabulünü gerektiren bir ücreti sunarsınız. Satıcının teklif ettiğiniz fiyatı kabulü durumunda da satış gerçekleşir. Ancak Akbank’tan satılık taşınmazlar ya da diğer bankalardan satılık taşınmazlar için bir bilirkişinin belirlediği başlangıç fiyatı esas alınarak fiyat belirlenir. Böylece teklif verirken, alt sınırın çizildiğini ve sonrası için vereceğiniz teklifle taşınmazı alabileceğinizi bilirsiniz. Üstelik fiyat yükseltecek olmanıza rağmen, piyasaya göre bu taşınmazlar halen uygun fiyatlı olacaklardır.

Açık İhaleler İle E-İhalenin Farkları

Bankalardan satılık taşınmazlar bankaların inisiyatifine bağlı olarak satıldıkları için dileyen banka doğrudan teklif modelini, dileyen banka da e-ihale yöntemini benimser. Akbank’tan satılık gayrimenkuller e-ihale yöntemi ile satıldığı için açık ihaleler ile e-ihaleler arasındaki farklara değinelim. E-ihaleler, klasik açık ihalelere göre hem daha az masraflı olacak hem de daha kısa sürede tamamlanacaktır. Açık ihalelere katılmak için dosya satın almanız, ihale dosyası hazırlamanız ve fiziksel olarak ihalenin yapılacağı binada hazır bulunmanız gerekecektir. Fakat e-ihalelerde böyle teknik şartlar bulunmaz. E-ihalelerde başvuru, teminatın ödenmesi ve teklif süreci kolayca tamamlanacaktır. Böylece taşınmazlar için bolca zaman ve para harcamanıza gerek kalmayacaktır.

Batık Kredilerin Dönüşü İçin Yapılan Satışlar

Genelde bankalar batık kredilerini kurtarabilmek amacıyla gayrimenkul satışları yapmaktadır. Kendilerine ait taşınmazlar bulundurmak bankaların asıl amaçları arasında bulunmaz ve bu nedenle de bizzat taşınmaz alıp satmak gibi konulara girmezler. Bankaların asıl amaçları, mevduat sahiplerinden aldıkları fonları kişi ya da kurumlara krediler olarak sunarak finansal ölçekte piyasaya fayda sağlamaktır. Bu yolla hem parasını bankaya emanet eden mevduat sahibi hem de banka faiz getirisi elde edecek, bir yandan da krediyi kullanan kişiler ya da kurumlar finansal açmazdan kurtularak işlerini halletmiş olacaktır.

Bununla birlikte bankalar ellerinde bulundurdukları taşınmazları en fazla iki yıl süreyle asetlerinde tutabilirler. İki yıl sonunda elden çıkaramadıkları gayrimenkulleri muhakkak sermayelerine katmaları yani irat kaydetmeleri gerekir. Bu gerçekleştiğinde bankanın aktif rasyosu artacak, batık kredilerin geri dönüşü sağlanamamış olacaktır.

Akbank Taşınmazlarını Kendisi Satar

Akbank’ın taşınmazlarını kendi istek ve kurallarına uygun bir şekilde satması alıcı ve banka için büyük bir avantajı da beraberinde getirir. Akbank satılık gayrimenkulleri, geri dönüşü olmayan batık kredilerin tahsili için yapılıyor, demiştik. Banka taşınmazları satarak, en yüksek oranda fayda ile bu satışları tamamlamak niyetindedir. İcradan satılık gayrimenkul ürünler, banka tarafından satın alınırken bu çıkar gözetilmektedir. Zira devlet kanalıyla satışlar hem daha masraflı hem de daha uzun sürede tamamlanmaktadır. Sürecin sonunda, kendi yöntemleriyle gerçekleştirdiği satış sonrasında hem mevduat sahipleri için hem de kendisi için maksimum faydayla taşınmazın satışını gerçekleştirmiş olacaktır. Alıcı için de piyasa fiyatlarının altında bir alışveriş yapacağı için avantajlı bir alışveriş gerçekleşmiş olacaktır. Bu da kazan – kazan olarak ticaret tabirindeki yerini alacaktır.

Akbank’tan Satılık Gayrimenkuller İçin KDV ve Emlakçı Komisyonu Yok

Gayrimenkul piyasalarından taşınmaz ürünler satın almak istediğinizde, emlakçılar ile çalışmanız size büyük bir avantaj sağlayacaktır. Zira sizin adınıza tüm işlemleri kısa sürede hallederek, emek harcamanıza bile gerek kalmadan işlerinizi bitirirler. Elbette bunu bir komisyon dahilinde yaparlar. Eğer özel bir anlaşma yapmadıysanız, alıcıdan ve satıcıdan hizmet bedeli olarak yüzde iki oranında bir komisyon tutarı isteyeceklerdir. Satın alacağınız 200 Bin TL değerinde bir konut için KDV hariç 4 Bin TL’lik bir komisyon bedelini de gözden çıkarmanız gerekecektir. Komisyon KDV’si de eklendiğinde, 4 Bin 720 TL olarak bu ücret hesaplanacaktır. Kabaca, satın almak istediğiniz bir konut için toplamda ödeyeceğiniz tutarın 204 Bin 720 olacağını belirtelim. Fakat Akbank’tan satılık gayrimenkuller için bu ödemelerin yapılmasına gerek kalmayacaktır.

Bankalar, kanunları gereğince dekont kestiklerinden dolayı, Akbank da gayrimenkul satışları sonrasında bir fatura kesmeyeceğinden KDV ödemez. Bundan dolayı alıcının da KDV ödemesine gerek kalmayacaktır.

Akbank’tan Satılık Taşınmazların Fiyatı Nasıl Belirleniyor?

Akbank’tan satın almak istediğiniz gayrimenkuller için eksper yani bilirkişi raporları etkilidir. Süreci iyi anlamak adına belirtelim, bankalara ödenmeyen krediler için öncelikle icra dairelerince gayrimenkullerin satışı gerçekleşir. Ederine satılamayan taşınmazlar, bankaların avukatlarınca satın alınır ve ekspertiz raporundaki fiyata yakın ya da tam fiyata satılmaya çalışılır. Banka taşınmazı satın alarak kendi kurallarını belirleyerek satış yapacağından bu banka ve alıcı açısından bir avantaj ortaya çıkarır. Bankaca muhammen bedel belirlenerek satışa sunulur. Yeni muhammen bedel belirlenirken, yeniden bir ekspertiz raporuna ihtiyaç duyulacağından, banka raporun güncellenmesi için bir ekspertiz şirketiyle anlaşacak ve raporun güncellenmesini sağlayacaktır. Hali hazırda her 6 ayda bir ya da yılda bir bu raporların güncellenmesi de gerekmektedir. Genellikle normal satış fiyatının altında olan bu tutar tüketiciye avantaj sağlayacaktır.

Akbank’tan Satılık Taşınmazlar Nerelerde Satılır?

Akbank’tan satılık gayrimenkul ürünler, yazımızın başında belirttiğimiz üzere kendi internet sitesi üzerindeki Gayrimenkul Satış alt domaini üzerinden, e-ihale yöntemiyle yapılır. Başkaca bir alanda henüz satışta ürünü bulunmayan bankanın, taşınmazının bulunduğu il / ilçedeki Akbank şubelerine giderek de hem başvuru süreci hem de teklif süreci ile ilgili bilgi alabilirsiniz.

Size en yakın Akbank şubesinin nerede olduğunu öğrenmek için sitemizde bulunan Akbank Şubeleri sayfamızı inceleyerek, il ve ilçe filtrelemelerini yaparak kolayca başvuru işleminizi yapabilirsiniz.

Akbank’tan Satılık Gayrimenkullere Teminat Bedeli Öder Miyim?

Akbank’tan satılık taşınmaz ürünler için teminat bedeli ödemeniz gerekir. Teminat bedeli, satışta bulunan ve beğendiğiniz gayrimenkulün başlangıç fiyatının yüzde 10’u olarak belirlenmiştir. Bu teminat bedeli dışında, herhangi bir isim altında; ihale katılım bedeli, hizmet bedeli gibi ücretler ödemezsiniz. Bankanın herhangi bir aracı internet sitesi ile anlaşması durumunda bu bedellerden birini ödemeniz gerekebilir. Ancak henüz bankanın başka bir aracı internet sitesi ile yapmış olduğu bir anlaşma bulunmamaktadır. Aracı internet siteleri ile olası yapılacak anlaşmalar ile ilgili bu başlığı takip etmenizi öneriyoruz.

Akbank Gayrimenkulleri İçin Nereye / Kime Danışacağım?

Beğendiğiniz ve satın almayı düşündüğünüz taşınmazlar için ilk yapmanız gereken şey, taşınmazın satış sayfasında bulunan ‘İlgili Şube’ ve ‘İrtibat Kurulacak Numara’ bölümlerini kontrol etmek olacaktır. Ardından gayrimenkul ile ilgili merak ettiğiniz tüm detayları irtibat kurulacak numara bölümündeki numara üzerinden taşınmaz ile ilgilenen kişiye sorabilirsiniz. Dikkat edilmesi gereken nokta ise, irtibat kurulacak numara ve ilgili şube bölümünde bulunan bilgiler her taşınmaz için farklı olabilir. Bu yüzden tek bir kanal üzerinden tüm taşınmazlarla ilgili bilgi almanız mümkün olmayacaktır. Telefon ile bilgi almanızın ardından banka şubesine giderek, teklif formu yoluyla başvuru işlemlerinize başlayabilirsiniz.

Akbank’tan Taşınmaz Almak İçin Sisteme Üye Olmam Gerekiyor Mu?

Beğendiğiniz Akbank gayrimenkulünü satın alabilmek için Gayrimenkul Satış sayfasına üye olmanız gerekir. Fakat bu işlemi yapabilmeniz teminat bedelini ödeyerek banka şubesinden şifrenizi almış olmanız gerekir. Sizin sistem üzerinden bir üyelik işlemi yapmanıza gerek kalmadan, banka şubesine teminat tutarını ödemeniz sonrasında, banka şubesinde gerekli üyelik işlemleri yapılacak ve şifreniz SMS ile telefon numaranıza gönderilecektir. Sonrasında siz de T.C. kimlik numaranız ya da kurumsal başvuransanız, Vergi Kimlik Numaranız ile şifrenizi kullanarak sisteme giriş yapabilir ve teklifinizi sunabilirsiniz.

Akbank’tan Satılık Gayrimenkuller İçin Satış Süreci Nasıl İşleyecek?

Akbank’tan satılık konut, iş yeri, tarla ya da arsa satın almak istediğinizde yapmanız gerekenleri açıklayalım. Akbank internet sitesi üzerinden taşınmazların incelenmesi, başvuru kanalları, teklif ve satın almak sürecinde hangi tutarların ödeneceği gibi bilgileri bu başlık altında değerlendirelim.

Başvuru ve Satın Alma Sürecinde Aracı İnternet Siteleri Kullanılıyor Mu?

Akbank’tan satılık taşınmazlar, bankanın belirttiği şartlara uygun olarak kendi internet sitelerinden satılır. Teşhiri incelemek, teklif vermek ya da satın alım süreciyle ilgili bilgileri sadece bankanın kendine ait olan sayfalarından yapmalısınız. Şu anda belirtilen herhangi bir farklı aracı ile bankanın çalışmadığını ve karşınıza aracı olduğunu söyleyen sitelerin çıkması durumunda dikkatli olmanızı özellikle belirtelim.

Teminat Tutarının Ödenmesi

Akbank’ın taşınmazlarını satın almak için size en yakın Akbank şubesine uğrayarak teminatı ödemeniz elzemdir. Teminat tutarını ödemeniz, gayrimenkul ürün için alıcı olduğunuzu banka nezdinde ispat edecektir. Bu nedenle beğendiğiniz gayrimenkulün gayrimenkul numarası ile banka şubesine giderek başvurunuzu yapmalısınız. TR66 0004 6011 8488 8000 2883 70 IBAN numarasına taşınmazın muhammen bedelinin yüzde 10’u kadar teminat tutarını ödedikten sonra başvuru süreciniz de başlamış olacaktır. Teminat bedelini ödediğinizi gösterir dekont ile aşağıdaki belgeleri de yanınızda bulundurarak banka şubesindeki yetkiliye teslim etmeniz gerekiyor. Aynı zamanda bu süreçte Gayrimenkul Satış Şartnamesinin de imzalanacağını belirtelim.

Başvuruda Hangi Belgeler İsteniyor?

Akbank şubesindeki başvuru esnasında, kişisel başvurular için yanınızda teminatı yatırdığınıza dair dekontun bulunması isteniyor. Dekont dışında kimlik kartınızın / nüfus cüzdanınızın fotokopisi; tüzel kişi başvurularında ise şirket adına imza atıyorsanız, imza sirküleriniz, ticari sicil gazetesi fotokopisi, vergi levhası fotokopisi de yanınızda bulunmalıdır.

Akbank’tan Satılık Gayrimenkul İhalesine Nasıl Katılırım?

Akbank’tan satılık gayrimenkuller için açılan ihalelere katılmak istiyorsanız başvuru sürecini sorunsuz atlatmış olmanız beklenir. Sorunsuz bir başvuru yapmışsanız, size bir kullanıcı adı tanımlanmış ve cep telefonunuza sisteme girebilmeniz için bir şifre gönderilmiş olmalıdır. https://gayrimenkulsatis.akbank.com/GM/GM_GayrimenkulListMain.aspx adresindeki beğendiğiniz ve yalnızca teminatını ödediğiniz gayrimenkulü seçebilir ve “Teklif Ver” butonuna tıklayabilirsiniz. Karşınıza gelecek olan alan Akbank’ın kullanıcı adı ve şifre giriş ekranı olacak. Kullanıcı adınızı, şifrenizi ve alttaki karakterleri kutulara girmenizin ardından “Giriş” butonuna basarak Akbank satılık mesken, konut ya da iş yeri ilanlarına teklifinizi iletebilirsiniz.

Hangi Gayrimenkuller İçin Teklif Sunabilirim?

Teklifinizi sunarken birkaç noktaya dikkat etmeniz önemlidir. Beğendiğiniz ve sahibi olmak istediğiniz gayrimenkul için teklif verdiğinize emin olmalısınız. Farklı bir taşınmaz için teklif verdiğiniz durumda sonucu teminat bedelinin irat edilmesi olabilir. Bu yüzden de taşınmaza ait il / ilçe bilgilerinin yanında gayrimenkul numarasını da bir kenara not edebilirsiniz. Sadece satın almayı düşündüğünüz taşınmazlar için teminat bedeli yatırmanızı öneriyoruz. Sonraki süreçte yüzde 10 oranında bir teminat tutarı ödeyeceğiniz için, teklifinizin kabul görmesi ve e-ihalede taşınmazı satın almanız durumunda teminat bedeliniz irat edilir.

Farklı Kullanıcılar Teklifimi Görebilir Mi?

Akbank’tan satılık taşınmazlar için verdiğiniz teklifin tutarını farklı kullanıcılar görebilmektedir. Siz de farklı alıcıların yapmış oldukları teklif tutarlarını görebilirsiniz. Fakat ne siz kimin teklif yaptığını görebilirsiniz ne de farklı alıcılar kimin teklif yaptığını sistem üzerinden görebilirler. Bu bilgi banka veri tabanında kimseyle paylaşılmamak üzere saklıdır.

Akbank Satılık Taşınmaz İhalesi Nasıl Yapılıyor?

Teklifiniz ardından Akbank’ın sitesi üzerinden satılan taşınmazlar için 7 günlük bir sayaç başlıyor. Sizin taşınmaz için yaptığınız teklif farklı kullanıcılar tarafından da görülebildiği için dilerlerse onlar da talip olduğunuz gayrimenkuller için teklif verebilirler. İhalenin bitmesine 30 dakika kalana kadar yeni bir teklif verilirse, ihalenin bitiş süresi 12 saat daha uzayacaktır. Bu durumda siz de dilerseniz teklif sunabilirsiniz. 12 saatlik süre sona erdiğindeyse en yüksek teklifi veren kişi ihaleyi kazanmış ve taşınmazı satın almaya hak kazanmış olur.

Akbank Satılık İhalesinde Hangi Durumlarda Teminat İadesi Sağlanır?

Akbank’tan satılık gayrimenkuller için ödediğiniz teminat tutarlarını belirli koşullar sağlandığında iade alabilirsiniz. Aşağıda bu durumları listeleyelim.
  • Teminat bedelini eksik yatırdıysanız,
  • Birden fazla kullanıcının teklif verdiği bir ihalede teklifiniz düşük kaldıysa,
  • İhalesi banka tarafından iptal edilmiş bir taşınmaza teklif vermişseniz,
  • Teminatı ödediyseniz ancak sistem üzerinden bir taşınmaz için teklif vermediyseniz,
  • Banka tarafından ihaleye girmenize izin verilmemişse teminat tutarını geri alabilirsiniz.

Akbank’tan Satılık İhalesinde Hangi Durumlarda Teminat İradı Yapılır?

Bazı durumlarda Akbank yatırılan teminat tutarını iade etmeyerek teminat iradı gerçekleştirir.
  • Akbank çalışanıysanız, kendiniz ihaleye girdiyseniz ya da birinci dereceden akrabalarınız ihaleye girdiyse, tespit edilmesi durumunda,
  • İhaleyi kazandıysanız ancak kalan tutarı bankaya süresi içinde ödemediyseniz,
  • İhaleyi kazandıysanız ancak kalan sürede tapu işlemlerini gerçekleştirmediyseniz,
  • Gayrimenkulün devrini başka biri adın yaptırmak istediyseniz, Akbank teminat tutarını iade etmeyecek ve teminat iradı yapacaktır.

Akbank’tan Satılık Gayrimenkulleri Taksitle Alabilir Miyim? Kredi Kullanabilir Miyim?

Akbank’tan satılık gayrimenkuller, bankanın ödenmeyen kredilerinin direkt tahsili için yapıldığı için herhangi bir taksit imkânı banka tarafından sunulmayacaktır. Teklif ettiğiniz tutarın üzerine, satın almak istediğiniz gayrimenkule ait kalan tutarı tek seferde ödeyerek satın alma işlemini gerçekleştirmeniz beklenir. Taksitle satın alım gibi bir planınız varsa, ne yazık ki sadece Akbank için değil, tüm bankalar için bu durum geçerlidir.

Akbank’tan satılık taşınmaz mallar için kredi kullanılabilir. Ancak bunu belirleyecek olan kurumun banka olduğunu belirtelim. Akbank T.A.Ş Gayrimenkul Satış Yönetimi Sistemi’nde “Taksitlendirme imkânı var mı?” bölümünde belirtildiği gibi, satışlarda sadece peşin ödeme kabul edilmektedir. Ancak banka isterse, taksitlendirme sağlayabilir. Ancak bu taksitlendirme için bankanın doğal kredi süreci işleyecektir. Akbank’a kredi başvurusunda bulunmanız ve kabul edilmesi gereklidir.

Bir diğer önemli nokta da sizin kredibilitenizdir. Tavsiyemiz, başvuru öncesinde bir bankadan ya da Akbank’tan kredi kullanıp kullanamayacağınıza dair bilgi almanızdır. Kredibilitenizin bulunması durumunda zorlanmadan satın almak istediğiniz ürünü satın alabilirsiniz.

Kesenize uygun Akbank kredileri için “Akbank Kredileri” sayfamızı inceleyerek size en uygun krediyi bulabilirsiniz. Ayrıca direkt olarak konut kredilerini incelemek isterseniz Akbank Konut Kredileri sayfamızı da inceleyebilirsiniz. Ancak isterseniz farklı bankalardan da kredi kullanarak Akbank taşınmazlarını satın alabilirsiniz. İnternet sitemizde bulunan Krediler sayfası üzerinden dilediğiniz bankanın kredilerini kontrol edebilirsiniz. Aynı zamanda yine sadece konut kredileri ile ilgiliyseniz Konut Kredileri sayfamızı incelemenizi öneriyoruz.

Akbank’tan Satılık Taşınmaz Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Bankalardan ya da normal piyasalardan taşınmaz ürünler alırken hangi noktalara dikkat etmeniz gerektiğini bu başlık altında değerlendirdik. Akbank’tan satılık gayrimenkul satın almadan önce mutlaka sağlam bir inceleme yapmanız gerekir. Banka şubesinde bulunan yetkiliye ya da telefonda görüştüğünüz sorumluya taşınmazı gezmek, görmek istediğinizi özellikle belirtmenizi öneriyoruz. Bankanın bazı şubelerinde anahtarın alıcıya tutanak karşılığı teslim ettiğini ve alıcının tek başına taşınmazı gezmesine rıza gösterildiğini biliyoruz. Ancak bankanın bazı şubelerinde banka görevlisi size bu esnada eşlik etmektedir. Gayrimenkulü inceleyerek aklınızdaki soru işaretlerini giderebilir, sorun bulunması durumunda en başında sorunların belirlenerek giderilmesini sağlayabilirsiniz. Satış sürecinde vazgeçmeniz durumunda, bankanın teminat tutarınızı iade etmeyeceğini daha önce belirtmiştik.

Satın Almak İstediğiniz Taşınmazı Bizzat Görün!

Taşınmazın tarafınızdan gezilerek satın alınması sizin açınızdan çok önemlidir. Ne zaman çekildiğini bilmediğiniz bir görsel ya da evi görmesi için rica ettiğiniz bir yakınınız sizin ortaya çıkaracağınız sorunları göstermeyebilir. Bizzat kendiniz giderek taşınmazı incelerseniz, taşınmaza ait sorunları birinci elden görmüş olacaksınız ve buna göre taşınmazı satın alıp almayacağınıza karar verebilirsiniz. Satın alacağınız taşınmazın mahiyeti önemsiz olmak üzere, bir mesken alacaksanız, binanın iç durumu, fiziki yapısı, mimarisi, komşuluk durumları, bakım görüp görmeyeceği gibi etkenler satın alma isteğinizi gözden geçirmenize ya da pozitif yönlü karar vermenize sebep olabilir. İçinize sinmeyen bir satışı yapmak sizin açınızdan çok da karlı olmayacaktır.

Bankaya Ödemelerinizi Zamanında Yapın!

Akbank’tan satılık taşınmazlar için teminat bedelini ödediniz ve e-ihale sürecini de atlatarak taşınmazı satın alma hakkına sahip oldunuz. Artık taşınmazı satın almak için teminat tutarında geri kalan teklif tutarınızın bankaya ödenmesi süreci var. Bankanın belirlediği süre içinde, 7 gün olarak belirtilmiştir, teminat tutarından kalan gayrimenkul ücretinin tamamını bir kerede, şartnamede yazan IBAN hesabına ödemelisiniz. Ödeme belirtilen sürede yapılmadığında tebliğe gerek kalmaksızın, banka satışı iptal edebilir ve teminat tutarınızı size iade etmeyebilir. Eğer kredi kullanarak taşınmaz satın alacaksanız, kredinizi ödeme tarihinden önce çekmeniz gecikmemeniz açısından önemlidir.

Tapu ve Belediye İncelemelerinizi Sıkı Yapın!

Tapu dairelerinden satın almak istediğiniz gayrimenkule ait kayıtları, hisse ve ortaklık bilgilerini; belediyelerin yetkili birimlerinden ise alt yapı durumu gibi temel bilgileri edinmeniz yarar sağlayacaktır. Bir mesken alacaksanız, fiziki yapının, bakım durumunun incelenmesinde fayda bulunuyor. Özellikle bir tapunun hisseli olması ya da şüyu durumunun olup olmadığı gibi konular satın almanızda göz önünde bulundurmanız gereken kriterler arasındadır.

Satın Alırken Ek Ödemeler Gerekebilir!

Bankalardan satılık gayrimenkuller için banka şartnamede belirttiği üzere bazı ödemeleri kendisi üstlenecektir. Ancak BSMV gibi vergiler ve tapu harçlarının alıcıya düşen kısmını alıcı ödemelidir. Bu yüzden de satın alacağınız miktarın biraz daha fazlasını elinizde bulundurmanız fayda sağlayacaktır.

Satış Sadece Teklif Sahibine Yapılacaktır!

Satış esnasında dikkat edilmesi gereken hususlardan biri de teklif sahibinin tapuyu üzerine almasıdır. Eğer teklif sahibi dışında biri tapu kaydını üstüne almak isterse, banka bu durumu iyi niyet olarak görmeyecek ve satışı iptal edecektir. Satışın iptalini engellemek ve teminat iradının önüne geçmek için teklif sahibi gayrimenkulü kendi üstüne almalıdır. Sonrasında taşınmaz farklı alıcılara satılabilecektir.

Geçmiş Dönem Borçlarına Dikkat Edin!

Gayrimenkul satışlarında geçmiş dönem borçları, alıcı ve satıcı arasında ihtilaflara neden olabilmektedir. Banka bu geçmiş dönem borçlarını tamamen alıcının üzerine yıktığından sağlam bir inceleme yapılarak taşınmaz satın alınmalıdır. Spot piyasalardan ya da bankalardan satılık taşınmazlar satın alırken, vergi borçları, fatura borçları gibi geçmiş döneme ait borçların tespit edilmesi ve ödenmesi gerekir. Spot piyasalarda karşınızdaki satıcılar ile bu konuyu görüşebilir ve gerekenin satıcı tarafından yapılmasını isteyebilirsiniz ancak Akbank’tan satılık taşınmaz ürün için banka ile bu konuyu pazarlık haline getiremezsiniz. Şartnamede geçmiş dönem borçlarının alıcı tarafından ödenmesi gerektiği bilgisi verildiği için banka konuyla ilgili mesuliyet kabul etmeyecektir.


Diğer bankalardan satılık gayrimenkuller